Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Strakonická textilka Moira dodala oblečení pro izraelské vojáky

Strakonická textilní firma Moira, která vyrábí funkční prádlo, dodala tisíce kusů oblečení izraelské armádě. Jde o výrobky z nové kolekce pro ozbrojené složky i hasiče, z níž firma dodává také ukrajinské armádě. Letos čeká Moira obrat 135 milionů korun, meziročně asi o deset milionů vyšší. Firmě letos také vzrostl prodej letních šatů, řekla výkonná ředitelka firmy Marcela Vlčková.

„Jednotkám v horských oblastech Izraele jsme dodali produkty z řady pro odvod vlhkosti a z kategorie pro zateplení. Stejně jako v případě Ukrajiny jsme reagovali velmi rychle a několik týdnů od útoku už některé jednotky dostávaly oblečení od Moiry přímo na bojišti. Jsme rádi, že můžeme naší speciální kolekcí pomoci izraelským vojákům po šíleném teroristickém útoku. Nežijeme z války, ale jsme rádi, že můžeme pomáhat v okamžiku, kdy je průšvih. Mám informace, že ti kluci (vojáci) jsou nadšení," řekla ředitelka.

Firma před časem dokončila tříletý vývoj a testování kolekce Moira Tactical. Toto oblečení si od ní objednala také Celní správa ČR a Vězeňská služba ČR. Na veletrhu v Německu projevili zájem i zástupci různých světových armád i policie včetně francouzských četníků. Již loni na jaře začala Moira dodávat funkční oblečení obráncům Kyjeva a spolupráce tam přerostla v to, že ukrajinští bojovníci testují nové výrobky Moiry. I díky tomu pak firma dokončila vývoj řady Moira Tactical.

„Budeme kolekci dál rozšiřovat," řekla ředitelka. Pro kolekci využívá firma pevnější materiály než u běžného oblečení, jsou to také jiné střihy. Moira také nedávno dodala nehořlavé soupravy z kategorie ohni odolného prádla pro jednotku, která je kombinuje se zásahovými obleky. Funkční prádlo strakonické textilky nosí také členové Útvaru rychlého nasazení (URNA). V zahraničí používají oblečení Moiry třeba speciální síly v Keni nebo Arménii, jak vyplývá z informací ve firemním katalogu.

Moira měla loni obrat 125 milionů korun a zisk kolem devíti milionů. Letos čeká obrat o deset milionů vyšší, zisk klesne. „Tento rok jsme ještě nezaregistrovali to, čeho jsme se báli, že ekonomická situace ovlivní chování spotřebitelů. Říká se, že v době krize rostou kvalitní značky," řekla ředitelka. Zisk ale klesne, protože náklady rostly a firma se je snažila co nejméně přenášet na zákazníky.

V létě šly na odbyt šaty. Jejich prodej roste posledních několik let, každoročně prodá firma tisíce kusů. „Šaty si vyžádaly zákaznice. Holky za námi chodily, že by chtěly nosit Moiru i jinam než na hory. To je obrovská výhoda našich prodejen, že máme okamžitou zpětnou reakci od zákazníků," řekla ředitelka.

Nejvíc prodává Moira triček. Termoprádlo a outdoorové oblečení vyrábí z merino vlny a polypropylenu, který se taví při 165 stupních, má patentované pětilaločné vlákno. Firma, jež vznikla roku 1990 a zaměstnává 100 lidí, vyváží asi desetinu produkce. V areálu zabírajícím 55.000 metrů čtverečních vyrobí Moira ročně stovky tisíc kusů prádla. Firma má v Česku 27 prodejen.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK / Pancer Václav

Štítky ČR, Izrael, textil, armáda, firmy, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Adriana Drnková

Strakonická firma Moira vydělává na válce.Bravo.Je se čím chlubit.

Neděle, 3. prosince 2023, 20:27Odpovědět

Strakonická textilka Moira dodala oblečení pro izraelské vojáky  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.