Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na železnici letos zemřelo víc lidí než za celý loňský rok

Při nehodách na železnici letos zemřelo víc lidí než za loňský rok. Ke konci listopadu zahynulo podle statistik na webu Drážní inspekce 219 lidí, zatímco loni za celý rok 212. Přibylo obětí srážek chodců s vlaky na trati i úmrtí na železničních přejezdech, kterých je dokonce nejvíce od roku 2016.

Obětí mimořádných událostí na drahách, kromě metra, bylo loni ke 30. listopadu 189, zatímco letos za stejné období vrostl počet mrtvých o víc než desetinu. Prvních 11 měsíců letošního roku tak v počtu obětí překonalo i celý rok 2018. Za posledních pět let zahynulo při nehodách na dráze nejvíc lidí v roce 2016, kdy bylo mrtvých 243.

Zvláště tragický byl letošní rok množstvím smrtelných nehod na železničních přejezdech. Zatímco loni bylo za celý rok nehod na přejezdech 170 a zemřelých 33, tento rok bylo nehod ke konci listopadu 175 a úmrtí 37. Do poloviny prosince stoupl počet nehod na přejezdech ještě na 177 a počet úmrtí při nich na 38. Letošní rok proto s jistotou bude počtem úmrtí na přejezdech nejtragičtějším od roku 2016, kdy zemřelo 46 lidí.

Letos také přibylo úmrtí při střetech vlaků s lidmi na trati. Loni bylo v celém roce takových srážek 225 a zahynulo při nich 176 lidí, kdežto letos bylo srážek ke 30. listopadu 228 a úmrtí při nich 179. Střety chodců s vlaky končí v naprosté většině úmrtím.

Kriminalisté na jihu Čech řešili za poslední měsíc tři střety vlaků s člověkem. Ve všech případech šlo bohužel o nehody tragické. První prosincová tragická nehoda se stala 11. prosince na trati České Budějovice – Praha. „Na čele elektrické lokomotivy byl stopy po střetu, proto šli policisté společně s hasiči proti směru jízdy vlaku, obci Horusice. Zhruba 1,5 kilometru od Veselí nad Lužnicí nalezli torzo lidského těla (ženy) s osobními věcmi. Proto byla na místo přivolána výjezdová skupina služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Tábor, kdy kriminalisté na místě provedli ohledání a zajištění stop,“ uvedl mluvčí policie Milan Bajcura.

Kriminalisté aktuálně vyšetřují tragickou nehodu, která se stala na železniční trati České Budějovice – Praha. Podle prvotních informací jde o srážku chodce s vlakem. Na místě jsou všechny složky integrovaného záchranného systému a kriminalisté....

Jen o pár dní později nepřežil střet s vlakem muž v Budějcích. „Policisté Oddělení hlídkové služby České Budějovice zjistili, že v koridoru mezi Kaplicí a Českými Budějovicemi jela expresní rychlíková souprava Linz – České Budějovice – Tábor – Praha a zhruba 150 metrů od železničního přejezdu se pohyboval muž, který byl sražen lokomotivou,“ uvedl tiskový mluvčí policie Milan Bajcura. 

Kriminalisté z Budějc od včerejšího večera vyšetřují střet osoby s vlakem. K tragické nehodě došlo v ulici Jana Buděšínského a V. Nováka. Na místě byly všechny složky integrovaného záchranného systému. Ve vlaku cestovalo 30 lidí. Nikdo z...

K poslední nehodě došlo minulý týden v pondělí v Písku. Podle policie šlo s největší pravděpodobností o nešťastnou náhodu. Pracují ale i s variantou sebevraždy. 

Střet s vlakem nepřežil pětačtyřicetiletý muž

Vlak v Písku dnes ráno srazil pětačtyřicetiletého muže. Podle policie jde s největší pravděpodobností o nešťastnou náhodu. Ve vlaku cestovalo několik lidí. Nikdo nebyl zraněn. Na místě jsou kriminalisté a drážní inspekce. Cestující musejí počítat...

Státní Správa železniční dopravní cesty investuje ročně asi miliardu korun do zvýšení bezpečnosti železničních přejezdů. Každý rok tak upraví zabezpečení zhruba 150 z osmi tisícovek přejezdů v Česku. V první polovině příštího roku počítá SŽDC s instalací kamer na 14 železničních přejezdech, což podle správy pomůže snížit počet přestupků. Kamery budou umístěny zejména na koridoru mezi Pardubicemi a Ostravou a na vybraných regionálních tratích. V další fázi chce SŽDC vybavit kamerami ještě dalších 16 přejezdů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky vlak, tragická nehoda, policie, statistika, SŽDC, České dráhy, havárie, železniční přejezd, České Budějovice, Drážní inspekce, Správa železniční dopravní cesty, Česko, Praha, Linec, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na železnici letos zemřelo víc lidí než za celý loňský rok  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.