Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: Vrtulník přistál v centru Tábora u sochy Žižky. Záchranáři pomáhali ženě, která zkolabovala

V centru Tábora včera přistál vrtulník Letecké záchranné služby Jihočeského kraje. Na náměstí zkolabovala žena, které posádka pomohla a transportovala ji do Nemocnice České Budějovice. Na podobných místech vrtulník většinou nepřistává, při manévru je potřeba hlídat sloupky, značky či patníky.

Posádka vrtulníku Kryštof 13 přistála v centru Tábora včera odpoledne. „Jde o poměrně atypické místo, neboť uzavřená zástavba je pro přistání vrtulníku v mnoha ohledech náročnější. Pilot společně s leteckým záchranářem a lékařem musí během přistání kontrolovat dráty elektrického vedení, předměty vystupující nad povrch, které nejsou shora zřetelně viditelné - patníky, sloupky, značky a podobně,“ informovala v tiskové zprávě mluvčí jihočeských záchranářů Zuzana Fajtlová

Záchranáři včetně pozemní jednotky včera zasahovali u sochy Jana Žižky na stejnojmenném náměstí, kde se zhoršil stav ženy z důvodu neurologických příčin. Na místě se o ni zdravotníci postarali, podali jí infúzní roztoky a ve stabilním stavu ji letecky transportovali do Centra vysoce specializované cerebrovaskulární péče Nemocnice České Budějovice.

„U široké veřejnosti převládá chybný názor, že vrtulník vzlétá jen výjimečně, navíc v případech úrazů a dopravních nehod. Avšak denní průměr se nyní pohybuje okolo čtyř vzletů,“ popsala Fajtlová. Vrtulník vyráží k nehodám a úrazům, zasahuje ale také u závažných a život ohrožujících interních a neurologických stavů. Mezi ně patří akutní infarkt myokardu, cévní mozková příhoda či náhlá zástava oběhu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Dvořák

Štítky Tábor, vrtulník, záchranáři, pomoc, žena, Nemocnice České Budějovice, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Vrtulník přistál v centru Tábora u sochy Žižky. Záchranáři pomáhali ženě, která zkolabovala  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.