Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zubr narozený v táborské zoologické zahradě zamíří do rezervace ve Francii

Zubr narozený v táborské zoologické zahradě zamíří do přírodní rezervace ve Francii. Jde o druhého zubra narozeného v zoo, který putuje do zahraničí. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí zahrady Filip Sušanka. Táborská zoo se věnuje od roku 2016 programu návratu zubra evropského do volné přírody.

„Náš samec Taran odcestuje 12. dubna do vyhledávané francouzské zubří rezervace Réserve des bisons d'Europe u města Sainte-Eulalie, kde rozšíří místní stádo a obohatí jeho genetický fond. Jsme velmi rádi, že Taran najde nový domov právě ve Francii, kde byl přesně před 100 lety v roce 1923 přijat plán na záchranu zubra, který byl v té době ve volné přírodě už zcela vyhuben. A jehož součástí je nyní i naše zoologická zahrada,“ uvedl ředitel táborské zoo Evžen Korec.

Tříletý Taran doplní stádo v zubří rezervaci, která se rozkládá na ploše 900 hektarů. Na světě podle odhadů žije přibližně 7500 kusů, ve volné přírodě je jich polovina. Pro záchranu zubrů je podle odborníků potřeba dosáhnout počtu nejméně 10.000 kusů. „Program reintrodukce, tedy zpětného návratu, zubra evropského do české přírody je klíčovým programem zoologické zahrady Tábor, jejímž hlavním posláním je ochrana ohrožených druhů zvířat. Pravidelně u nás v rámci tohoto záchovného programu odchováváme mláďata, která postupně vypouštíme do přírodních rezervací, jak u nás v Česku, tak i v Evropě. K dnešnímu dni jsme už odchovali celkem 10 mláďat,“ uvedl Korec.

Rozlohou největší zoologická zahrada jižních Čech, táborská, vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. Tím ji zachránil před likvidací. V táborské zoo žije přes 380 zvířat více než 70 živočišných druhů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Tábor

Štítky ČR, Francie, příroda, zoo, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zubr narozený v táborské zoologické zahradě zamíří do rezervace ve Francii  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.