Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Třetí Táborsko chystá stadion na první ligu. Chceme se o to porvat, říká šéf klubu

Byl by to zajímavý příběh. Před lety jako generální manažer dovedl Dynamo České Budějovice do nejvyšší soutěže, nyní může na českobudějovický stadion dostat první ligu znovu, tentokrát jako šéf druholigového Táborska. Ředitel klubu Martin Vozábal hodnotí v rozhovoru pro Budějckou Drbnu podzimní část, přestupy, přípravy stadionu na nejvyšší soutěž i své dosavadní působení v FC Silon Táborsko.

Před začátkem sezony jste mluvili o středu tabulky. Po podzimu je Táborsko třetí a nebylo dalek od toho, aby se umístilo ještě výš. Je to hodně nad plán?
Tak extra nad plán bych neřekl, ale samozřejmě je to více, než jsme čekali. S vyměnou hlavního akcionáře, kdy do klubu vstoupil Petr Kolář, jsme řekli, že bychom měli s tímto týmem hrát do pátého místa. Kdybychom byli hůře umístění ve vyrovnané tabulce, tak to akceptujeme. Nepřijali bychom ale nějaké 12. místo. Z tohoto pohledu je to úspěch, ale nesmí se to stávat jednorázově. Musíme to zopakovat. Pak si můžeme říct, že jsme nějaká stálice. Nechceme, aby to byla jednorázová vzpomínka.

Vy jste to zažil i při působení v Dynamu. Polovina sezony se povedla, druhá ne či naopak. Jak tomu zabránit?
Bylo to ve druhé lize. My jsme s Dynamem tehdy chtěli postoupit, ale byly tam strašně silné týmy - Příbram, Baník či Sigma Olomouc. To bylo těžké, ale k propadu došlo. Jak tomu zabránit? Do té kabiny se musí mírně sánnout, tedy obměnit některé hráče a zvýšit konkurenci. Nesmí se to dostat do nějaké letargie. Nejde to dělat za zásluhy, hráči musí během zimy svou pozici obhajovat. Naši hráči si to uvědomují. V lednu se do kabiny pravděpodobně posadí tři nebo čtyři hráči pro základní sestavu. 

Za úspěchem samozřejmě stojí realizační tým, hráči i lidé uvnitř klubu. Potvrzuje se ale také to, že úspěch přichází i s financemi, které v tomto případě do Táborska přinesl nový akcionář?
Je to nezbytná součást. Neříkám, že bez peněz to nejde, třeba Příbram není extra bohatá. Určitě se v takovém prostředí lépe pracuje a je to komfortnější. Pokud chceme být stabilizovaní ve hře nahoře, tak potřebujeme jistotu a je to pochopitelně o financích. Nejde o to vzít desítky milionů korun, ale když se něco nepovede, je potřeba vědět, jak se situace vyřeší.

Kolář získal většinový podíl v Táborsku.

Klub, za který kdysi hrál, dostal z okresního přeboru až do divizní soutěže. Teď má Lom šanci vybojovat postup do třetí nejvyšší soutěže. Tím ale velké plány Petra Koláře nekončí. Úspěšný podnikatel a fotbalový funkcionář totiž před nedávnem...

Se sportovním úspěchem se zvyšuje i návštěvnost. S tou jste asi v Táboře spokojeni? 
V první řadě pořád dokola tvrdíme, že pokud nebudeme sportovně úspěšní, tak lidé chodit nebudou. Ani partneři nebudou chtít dávat peníze na tým, který se někde plácá. To nemá logiku. Snažili jsme se lidem také vytvořit nějaký komfort na stadionu. Ty výsledky ale samozřejmě potřebujeme. Jsme moc rádi, že fanoušci chodí. 

Už jsme se trochu dotkli té zimní přestávky. Čeká vás rušné přestupové okno? Už nyní některé nové tváře testujete. 
Zkoušeli jsme jich teď hodně. Druhá liga se dohrála a využili jsme toho. Přivedli jsme hráče tmavé pleti, je tam jeden hráč ze Slavia, fotbalista z americké MLS, který byl ve třetí Bundeslize a tak podobně. Soutěže ale pořád běží, což v tom hraje svou roli. Pro druhou ligu jsme našli zajímavé fotbalisty. Když to dobře dopadne, budeme mít v lednu kádr pohromadě s tím, že přijdou tři až čtyři noví hráči. 

Jak to vypadá s odchody? Mluvilo se o zájmu v případě stopera Koného. 
V tuto chvíli nemáme konkrétní nabídku a žádného hráče nenabízíme. Trenér by byl pochopitelně raději, kdyby kádr zůstal pohromadě. Je to také tím, že liga pořád běží a týmy bojují o poslední body. Koné? Ten určitě může být pro někoho zajímavým, v případě nabídky mu určitě nebudeme bránit. Prodloužili jsme s ním smlouvu a specifikovali si podmínky, za jakých může odejít. 

Koné prodloužil smlouvu. O stopera Táborska se zajímají týmy z Česka i zahraničí

Od začátku sezony nechyběl v základní sestavě druholigového Táborska. Stoper Mamadou Koné se nyní na jihu Čech domluvil na prodloužení smlouvy, která platí do roku 2025. Není však vyloučené, že vysoký obránce opustí klub dřív, zajímají se o něj...

To všechno, o čem se teď bavíme, směřuje i k tomu, že byste na konci sezony chtěli být v té top trojce zaručující postup či baráž? 
S ohledem na to, kde jsme nyní, bychom tam chtěli být. Druhá věc je, jestli jsme toho schopni. Záležet bude na zimní přípravě i na tom, jak vydrží hráčům zdraví. Těch faktorů je více, záležet bude i na formě soupeřů. Cílem je páté místo, ale dokud to půjde, tak se o to budeme rvát. 

Případný postup souvisí i s infrastrukturou stadionu. Před nedávnem jste dostali dvě stavební povolení, čeho se týkají?
Nyní jsme vysoutěžili osvětlení, máme zhotovitele. Chtěli bychom osvětlení postavit před příští sezonou. Řešíme dostavbu tribun, kde držíme stavební povolení. Bavíme se o financování. Bavíme se také o kabinách a tribunách za brankami. Musíme říct, co je prioritnější, vše udělat nejde. 

Jsme se na úrovni "kdyby". Je tam ale ještě nějaká podmínka, kterou musíte v případě postupu naplnit?
Kdybychom postoupili, tak nyní v Táboře hrát nemůžeme. To ale považuji za sci-fi v tuto chvíli. Můj názor je, že se liga musí hrát v Táboře a s tím souhlasí i majitel. Nenaplňovalo by mě to, kdybychom byli jinde. Hrajeme to pro lidi v domácím prostředí. Podmínek je několik. Teď musíme kalkulovat s tím, že se můžeme utrhnout. Proto jsem vstoupil do jednání s paní primátorkou Českých Budějovic Dagmar Škodovou Parmovou a písemně jsme ji požádali o to, zda můžeme využít městský stadion, kdybychom hráli první ligu. Rada předběžně dala neformální souhlas. Opravdu jsme daleko, ale v lednu musíme být připraveni. Městu České Budějovice bych chtěl poděkovat za spolupráci a vstřícnost. Vážíme si toho. 

Poslední "kdyby" otázka. S ohledem na ty nutné investice byste v případě postupu hráli příští sezonu v Českých Budějovic a mezitím si nachystali stadion v Táboře na první ligu?
Ano, je to přesně tak. Ty věci bychom museli hodně zintenzivnit. 

Začátek jarní části bude asi klíčový?
Určitě. Máme doma Chrudim, jedeme do Brna, následuje domácí zápas s Jihlavou a pak jedeme do Vyškova. Pokud to zvládneme, můžeme se bavit o tom, že se tam někde výš budeme pohybovat. Jestliže se tak nestane, tak se nemáme o čem bavit. 

Z toho osobního hlediska, jak si užíváte působení v Táborsku?
V březnu to budou dva roky, strašně to utíká. V první řadě nechci hodnotit sebe a svou práci. Já si to ale užívám moc, jsem moc spokojený. Mám to kousek domů a to je to, co mě naplňuje. Nepřicházím o roky s dětmi. Vrátil jsem se k fotbalu a hrozně energie mi dává fakt, že cítím důvěru od vedení. Kdybych ji necítil, asi bych tam být nechtěl. Oni mi věří, já se jim zpovídám a věci řešíme společně. Baví mě to.

Musel jste přesvědčovat obyvatele Tábora po těch letech v Dynamu? 
Ta rivalita...neřekl bych, že to bylo přesvědčování. U některých lidí jsem ale vnímal, že ani kolikrát nevěděli, že jsem z Tábora. Byl jsem v Dynamu od 14 let. Dneska je mi 45. Já tvrdím, že někoho přesvědčovat nefunguje. Jediné, co mohu udělat, je pracovat na maximum. Chci fotbalu v Táboře pomoci. Ve fotbale se sčítají body a nic jiného se nehodnotí. S Petrem Kolářem se hodně bavíme o budoucnosti. Dali jsme si nějaký časový úsek a řekli jsme si, že bychom se chtěli dostat do ligy. Z dlouhodobého hlediska tohle chceme, ale je jasné, že na té cestě mohou nastat nějaké překážky. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČTK / Pancer Václav

Štítky tábor, táborsko, fotbal, martin vozábal, sport, fortuna liga, dynamo, české budějovice, stadion

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Tě péro,Táborsko v první lize,další obskurní tým jako kdysi Příbram!!!!!!!!!A Brněnská zbrojovka se propadá do prachu zapomnění!!!!!!!

Pondělí, 4. prosince 2023, 00:54Odpovědět

Třetí Táborsko chystá stadion na první ligu. Chceme se o to porvat, říká šéf klubu  |  Táborsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.