Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Pískovně Ledenice jsou dvě nové tůně. Žijí tam tři druhy čolků

V Pískovně Ledenice vybudovala těžká technika dvě nové tůně. Pro návštěvníky je na místě také nová informační tabule o přírodním významu této lokality, kde žijí například všechny tři jihočeské druhy čolků. Těžební prostory jsou podle odborníků pro ohrožené živočichy vhodným útočištěm.

Lokalitě se věnují zástupci spolku Calla, městyse Ledenice a Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity. „Malé vodní tůňky bez rybí obsádky z naší krajiny víceméně vymizely, podobně jako malé písčiny, které se objevovaly poblíž přirozeně tekoucích řek. Mnoho živočichů i rostlin, vázaných na tato stanoviště, tak přišla o životní prostor. Uměle vzniklá stanoviště v pískovnách je ale mohou nahradit,“ uvedl Tomáš Ditrich, entomolog z Pedagogické fakulty JU a také autor biologických průzkumů v pískovně.

Zkoumání odhalilo výskyt několika chráněných a ohrožených druh. Mezi ně patří například tři druhy čolků - velký, obecný a horský. V pískovně žijí také ještěrka obecná a živorodá nebo třeba užovka obojková a zmije obecná. „Z mnoha hmyzích skupin jmenujme především svižníky, majky, samotářské včely, vážky, vodní brouky a ploštice a další. I mezi nimi najdeme řadu ohrožených druhů,“ zmínil entomolog Jiří Řehounek, který se ochraně pískoven věnuje ve spolku Calla.

Pískovna může být útočištěm pro některé živočichy

Ten také upozornil, že mnohé organismy z krajiny velmi rychle mizí. „Těžební prostory, například pískovny nebo kamenolomy, mohou některým ohroženým rostlinám, živočichům i houbám poskytnout útočiště. Podmínkou ovšem je, že jejich obnova se provede přírodě blízkým způsobem. V ideálním případě ponecháváme těžebnu samovolnému vývoji, který drobně korigujeme zásahy ve prospěch vybraných druhů,“ dodal Řehounek. 

Pískovna Ledenice na Českobudějovicku je už mnoho let opuštěným těžebním prostorem. Část lokality má za sebou rekultivaci výsadbou borovice lesní, část se ponechala přírodě. Nachází se severovýchodně od městysu asi 15 kilometrů od Českých Budějovic.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Calla

Štítky Ledenice, pískovna, příroda, tůně, fauna, flora, čolek, živočichové, Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Pískovně Ledenice jsou dvě nové tůně. Žijí tam tři druhy čolků  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.