Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj podpoří kandidaturu Budějovic na evropské město kultury, zapojit se mohou i lidé

Zástupci Jihočeského kraje a Českých Budějovic podepsali memorandum o spolupráci pro kandidaturu na titul Evropské hlavní město kultury. První kulturní projekty s tím spojené by měly vzniknout v příštím roce.

Obě strany vnímají kandidaturu na Evropské hlavní město kultury jako příležitost pro kulturní, společenský i hospodářský rozmach celého regionu, píše se v dokumentu. 

Moc bych si přál, aby byla kandidatura Českých Budějovic na titul Evropské město kultury 2028 úspěšná a ještě více vyzdvihla, jak krásné naše jižní Čechy jsou. Nejen pro zahraniční ale i pro tuzemské turisty by to byl další z mnoha důvodů, proč přijet do Jihočeského kraje,” uvedl hejtman Martin Kuba (ODS). Trvalá podpora kultury a cestovního ruchu podle něj pomáhá jižním Čechám v rozvoji a nabízí pracovní příležitosti pro obyvatele a podnikatelské příležitosti.

Spolupráce Jihočeského kraje a jím zřizovaných organizací je pro úspěch kandidatury zásadní. Jsme rádi, že jsme na důležitosti kandidatury našli shodu. Věřím, že kandidatura přinese ve svých důsledcích prospěch nejen obyvatelům Budějovic, ale všem Jihočechům,” vzkázal budějovický primátor Jiří Svoboda (ANO).

Projekt chystá město ve spolupráci se spolkem Budějovice 2028. Ten má za úkol kandidaturu řešit s místními kulturními aktéry. Kandidátská přihláška se má podat začátkem září roku 2022, poté následuje několikaměsíční hodnocení. Kandidaturu už oznámila města Brno, Liberec či Jihlava. 

Obyvatelé se mohou zapojit

Teď je nutné připravit dlouhodobu kulturní koncepci, která městu chybí. „Je potřeba definovat roli města, jednotlivých odborů, zřizovaných organizací, podívat se s odstupem na dotační programy, zásadně přenastavit komunikaci ke kulturním aktérům i veřejnosti. Nestačí řešit jednotlivosti, ale celou oblast kultury jako celek, navíc místo subjektivních dojmů spíše na základě důkladného výzkumu mezi odbornou i širokou veřejností,” uvedl Ondřej Kašpárek za spolek Budějovice 2028.

První kulturní projekty spojené s kandidaturou by měly vzniknout příští rok. Město připravuje speciální grantovou výzvu pro kulturní organizátory. „Výzva by měla být vypsána samostatně začátkem příštího roku, oproti standardním výzvám bude možné přihlásit projekt, který je již podpořený z jiné výzvy. Cílem je tradiční budějovické akce posunout dál, dát jim evropský rozměr. Rádi ale uvidíme i projekty zcela nové,” dodal náměstek primátora Juraj Thoma (Občané pro Budějovice).

K úspěchu mohou přispět i občané účastí v panelu respondentů, který si pro tento účel město nechává zřídit a provozovat na adrese panel.inboox.cz. Výsledky budou důležitým podkladem pro přípravu kulturní koncepce a kandidátské přihlášky.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, město kultury, evropa, jižní čechy, kraj, kandidatura, Jihočeský kraj, kultura, projekt, Evropské hlavní město kultury, Martin Kuba, ODS, Juraj Thoma, Jiří Svoboda, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj podpoří kandidaturu Budějovic na evropské město kultury, zapojit se mohou i lidé  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.