Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Jihočeský kraj chce podpořit nově narozené občany. Zaplatí stejnou částkou jako obce

Jihočeský kraj se pokusí dotačním programem podpořit rodiny v regionu příspěvkem pro nově narozené děti. Hejtmanství chce rozdat při vítání občánků stejnou částku, kterou věnuje daná obec. Na akci je připraveno 60 milionů korun. Záměr musí ještě schválit zastupitelé.

Dotační program zatím posvětili pouze radní. V případě schválení od krajských zastupitelů začne fungovat v lednu roku 2022. „Nový dotační program je racionální cestou k ocenění našich občanů za to, že zde žijí, pracují a zakládají rodiny. Zároveň tímto způsobem pomůžeme obcím, aby z nich lidé neutíkali do větších měst,“ uvedl hejtman Martin Kuba (ODS).

Radní na akci připravili 60 milionů korun. Z těch se má čerpat po dbou tří let. „Všem obcím, které svým novým občánkům při slavnostním uvítání věnují finanční či věcný dar, přispěje kraj stejnou částkou v maximální výši pět tisíc korun,“ vysvětlila náměstkyně Lucie Kozlová (ODS).

Příspěvek se vztahuje na slavnostní akty, které se konají od 1. ledna 2022 do 31. března 2025. Program podpoří děti narozené od 1. ledna 2022 do 31. prosince 2024. Minimální příspěvek na jedno dítě ze strany obce je 500 korun. „Každé takto podpořené dítě pak obdrží ještě navíc certifikát „Krajský rodný list Jihočecha“, na kterém bude role kraje ve finanční podpoře zmíněna,“ dodala náměstkyně Kozlová.  

„Jsem opravdu rád, že se tento dotační titul podařilo v radě kraje schválit. V této nelehké době, kdy bojujeme s pandemií covidu a zdražováním energií a potravin, je podpora rodičů a nově narozených děti rozhodně správná,“ dodal náměstek hejtmana František Talíř (KDU-ČSL)

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Jihočeský kraj, jižní čechy, narození, děti, občan, příspěvek, obce, dotace, ODS, Lucie Kozlová, Martin Kuba, František Talíř, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj chce podpořit nově narozené občany. Zaplatí stejnou částkou jako obce  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.