Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Český Krumlov investuje příští rok 109 milionů, začne oprava hřbitova

Český Krumlov bude mít příští rok rozpočet s příjmy 424,7 milionu a výdaji 474 milionů korun. Schodek 49,2 milionů bude krýt z peněz, jež ušetřil letos, a z úvěrů. Rozpočet schválili zastupitelé. Město příští rok investuje 109,2 milionu, jednou z hlavních investic bude oprava hřbitova. Peníze dá i na vjezdy do pěší zóny či oprav vodohospodářského majetku. Pro rozpočet hlasovalo 18 přítomných zastupitelů, čtyři se zdrželi.

„Je to třetí rok poznamenaný covidovou pandemií z našeho čtyřletého období. Tomu odpovídá i to, jak rozpočet vypadá. S ohledem na řadu výpadků příjmů, které jsme absolvovali v posledních letech, jsme přistoupili s jednou zásadou: všechny odbory i příspěvkové organizace měly za úkol upravit rozpočet tak, aby se ve výdajové stránce dostávaly maximálně na úroveň roku 2021. Tuto zásadu se nám podařilo docela dobře naplnit,“ řekl místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL). Město takto ušetřilo asi deset milionů.

Kapitálové výdaje plánuje Krumlov 109,2 milionu. Z toho 20,5 milionu půjde do obnovy vodohospodářského majetku. Další z hlavních investic bude oprava hřbitova, jež by měla skončit v roce 2023. Začít chce město na jaře, na příští rok chystá investici devět milionů. Opraví hřbitovní areál, který je podle místostarosty v dezolátním stavu, což zahrnuje zeleň, cesty, odvodnění i nové povrchy. Původně plánovala radnice opravy za 100 milionů včetně nové budovy. Její stavbu ale radní odložili kvůli výpadkům příjmů zaviněným pandemií.

Zadlužení města bude příští rok 254,2 milionu

Oprava hřbitova vyjde asi na 40 milionů. Radnice chce získat dotaci z krajského investičního fondu, letos o ni žádala neúspěšně. Z letoška na příští rok přesunulo město investice za 68,7 milionu Kč. Vedle hřbitova odložilo i přípravy změn v bývalých kasárnách Vyšný, vznik vycházkových okruhů na Křížové hoře, opravy objektu sociální služby Sovy, budovy Prelatury, úpravy skalních svahů či zřízení vjezdů do pěší zóny.

Z běžného hospodaření by mohl být podle Hermanna přebytek 53 milionů. Zadlužení města bude příští rok 254,2 milionu, z čehož tvoří nejvíc splátky úvěru, který si město vzalo na koupi čistírny odpadních vod. Na energie a plyn pro všechny organizace, jež pod město se 13 tisíci obyvateli spadají, bude radnice potřebovat příští rok meziročně o 13 milionů korun navíc. Do investic chce město přidat i peníze z letošního výsledku hospodaření, jejž místostarosta odhadl na deset milionů korun.

Jihočeské divadlo dostane od města více peněz. Část zisku z točny musí dát Krumlovu

Rekordní částku 457 milionů korun pošle v příštím roce budějovická radnice na své příspěvkové organizace. Největší podíl získá Jihočeské divadlo, jenž dostane 142 milionů korun, což je o 13 milionů více než loni. Důvodem je mimo jiné novinka v...

Opoziční zastupitel Miroslav Máče (nezařazený, zvolen za KSČM) upozornil, že město očekává velký nárůst daňových příjmů. Když se to nestane, stoupne podle něj o hodně dluh. „Tohle bychom měli velice hlídat a jestli se daňové příjmy v blízkých měsících nebudou vyvíjet tak, jak očekáváme, musíme udělat silnou brzdu v kapitálových výdajích,“ řekl Máče. Zastupitel opoziční ODS vedle jiného kritizoval, že meziročně stoupl rozpočet pro areál klášterů. Letos město plánovalo rozpočet s příjmy 452,2 milionu a výdaji 454,5 milionu, jak vyplývá z podkladů pro zastupitele.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, 2022, Český Krumlov, oprava, hřbitov, Miroslav Máče, KDU-ČSL, ODS, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Krumlov investuje příští rok 109 milionů, začne oprava hřbitova  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.