Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zámek Hluboká nad Vltavou má nová okna, v Krumlově zrestaurují předměty za miliony

Památkáři plánují letos do jihočeských státních památek investovat desítky milionů korun. Zámek Červená Lhota opraví hráz zámeckého rybníka, na vimperském zámku začne další část obnovy areálu, v Českém Krumlově budou pokračovat opravy letohrádku Bellarie. Na zámku Hluboká nad Vltavou umisťují opravená okna a chystají i další investice.

I přes zimní období provoz zámku Hluboká nad Vltavou funguje. „Máme otevřenou zimí trasu. Podle očekávání chodí méně lidí než v minulosti, kdy v tuto dobu přijížděly zájezdy ze zahraničí. Ve všední dny tak máme desítky návštěvníků, o víkendu jich je přes stovku,“ shrnul kastelán Martin Slaba.

V areálu teď pokračují některé udržovací práce. „Teď je to třeba oprava oken, ty opravené právě umisťujeme zpět na místo. Kolegyně pak šijí potahy na mobiliář, čímž věci chráníme,“ popsal Slaba. Na zámku Hluboká chtějí také vybudovat závlahový systém v areálu zahrad a obnovit fasádu a dřevěné prvky historického vodojemu.

Kromě toho se na zámku připravují různé kulturní akce. Letos by se tam mohla konat například výstava vitráží, po areálu by se pak mohla procházet princezna z pohádky Pyšná princezna.

Připravují výstavu o šlechtických slavnostech

Ve Vimperku na Prachaticku budou dál obnovovat horní i dolní zámek. „Podařilo se nám získat dotaci z ministerstva kultury, v objemu 200 milionů korun. Zahrne obnovu nejenom interiérů, ale také střech, fasád, povrchů všech tří nádvoří zámku a jejich drobných staveb, jako jsou kašny, zídky nebo terasy,“ uvedla mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová. Práce potrvají do roku 2027. Loni v červnu otevřeli památkáři opravený horní zámek ve Vimperku. 

Na zámku Český Krumlov připravují výstavu o šlechtických slavnostech v 16. až 19. století, s níž zahájí v létě provoz nová zámecká galerie v Mincovně na druhém nádvoří. Památkáři proto zrestaurují předměty za tři miliony korun, jako pánský oblek žaket, grafiky nebo tapisérie. V Krumlově také pokračuje oprava letohrádku Bellarie, jež začala loni. Odhad nákladů je podle starších informací 50 milionů korun.

„Bellarie je teď jedno obrovské, velké staveniště. Zejména v suterénu a v partiích kamenného obložení teras. Suterén je vystěhovaný, rozebraný, opravuje se kanalizace, elektroinstalace, izolace. Se vším se spěchá tak, aby minimálně suterén byl aspoň provizorně v dobrém stavu připravený na divadelní sezonu, aby to mohli divadelníci zčásti užívat,“ řekl krumlovský kastelán Pavel Slavko.

Technické zázemí opraví na zámku Červená Lhota. Oprava hráze zámeckého rybníka tam bude stát 15 milionů, vybudování tepelného čerpadla na dně rybníka 22,5 milionu. V klášteře Zlatá Koruna upraví zahradu mezi konventy, odstraní nepůvodní keře podél cest, hlavní chodník rozšíří kvůli pohodlí návštěvníků o půl metru. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, památky, stavby, Jihočeský, hluboká, krumlov, zámek, Zámek Hluboká, Český Krumlov, okno, památková péče, Zámek Červená Lhota, Vimperk, Ministerstvo kultury České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Hluboká nad Vltavou má nová okna, v Krumlově zrestaurují předměty za miliony  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.