Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeský vodárenský svaz modernizuje páteřní vodovod na Táborsku

Jihočeský vodárenský svaz (JVS) modernizuje téměř sedm kilometrů páteřního vodovodu Soběslav – Doubí na Táborsku. Hotový je první úsek z pěti a začíná se na dalším. Práce za 63 milionů korun bez DPH začaly loni v srpnu a skončí letos ve stejném měsíci. Moderní technologie prodlouží životnost potrubí o dalších sto let. Vodárenský řad pochází z roku 1968, sdělil mediální zástupce svazu Zdeněk Zuntych.

„Máme za sebou technicky nejnáročnější část s velkým terénním převýšením a překonáním vodního toku, pod nímž se nové potrubí protahovalo. To vyžadovalo i nepřetržité čerpání vody ze stavebních jam na obou stranách. Teď se již pohybujeme v jednodušším terénu,“ řekl stavbyvedoucí firmy Swietelsky stavební Miroslav Korčák.

Úsek je součástí vodárenského řadu Zlukov - Svatá Anna z roku 1968, který měří 24,6 kilometru a je klíčovým zdrojem pitné vody pro Táborsko. V minulosti se tam již postupně nahradilo přes deset kilometrů zastaralého potrubí z azbestocementu o průměru 400 milimetrů. Teď JVS poprvé sáhl po nejmodernější metodě, kdy nový materiál zcela nebo částečně přilne ke stěně původních trubek. Část potrubí se překládá i kvůli stavbě železničního koridoru. U devíti podzemních šachet se mění technologie, uvedl provozní náměstek JVS Michal Míček.

Jihočeská vodárenská soustava měří přes 550 kilometrů

Stavbaři to mají o to složitější, že značná část dálkového vodovodu vede blízko elektrického vedení s vysokým napětím, nebo jej kříží. Někde se mýtí křoviny a kácí stromy rostoucí mimo les. „Využíváme moderní technologie GPS pro geotechnické posouzení. Před zahájením prací se využil také dron, naprogramovaný podle souřadnic vodovodu. Letěl přesně po jeho trase a pořizoval snímky a video záběry ze zhruba čtyřicetimetrové výšky. Velmi dobře jsme věděli, co nás čeká,“ řekl Korčák.

Vnitřní povrch potrubí se zbavuje volně pohyblivých částic a hrubých nečistot. K tomu se používá ocelový válec s ostrými lamelami a kruhové přípravky s čistící gumou. Ta má stejný průměr jako potrubí. Každý úsek tato souprava pročistí nejméně dvakrát. Jsou-li v potrubí pevné překážky, používá se robot s frézou, pak následuje znovu strojní dočištění.

Prakticky celé Táborsko včetně měst Tábor, Sezimovo Ústí a Planá nad Lužnicí je stoprocentním odběratelem vody z JVS. Společnost do její údržby ročně investuje přes sto milionů korun.

Jihočeský vodárenský svaz měl předloni výnosy 319,3 milionu korun a skončil ve ztrátě 7,4 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy. Výsledky ovlivnila covidová opatření, kdy byly školy i podniky zavřené, a prodalo se méně vody. V roce 2020 dodal 15,8 milionu metrů krychlových vody.

Jihočeská vodárenská soustava měří přes 550 kilometrů, vodu z ní pije a používá na 400 tisíc Jihočechů, téměř dvě třetiny obyvatel kraje. JVS je největším producentem pitné vody na jihu Čech. Svaz zásobuje 174 měst a obcí, z nichž ale některé provozují i vlastní zdroje vody. Vlastníkem svazu je 268 obcí a měst.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, voda, stavby, Soběslav, okres Tábor, Jihočeský vodárenský svaz, Zlukov, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

O vodě je dobré znát petici Voda je život pravda o vodě, seznamte se také s Holešovskou výzvou. A přijďte ke všem volbám, volte lidí které znáte, ne podle slibů, které neplní.

Pátek, 1. prosince 2023, 03:52Odpovědět

Jihočeský vodárenský svaz modernizuje páteřní vodovod na Táborsku  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.