Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jižní Čechy zasáhl silný vítr. Lidé jsou bez elektřiny, hasiči řeší nehody i popadné stromy

, aktualizováno 18. února 2022, 15:00

Kvůli silnému větru bylo odpoledne na jihu Čech bez proudu 10 tisíc odběratelů. Do vedení popadaly stromy, větve poškodily vodiče a izolátory. Hasiči evidovali k páté hodině večer přes čtyři stovky výjezdů. Problémy jsou také na železnicích, kde v některých úsecích nejezdí vlaky. Správa NP Šumava nedoporučuje vstup do lesů ani hřebenové výpravy.

Hasiči řešili nehody, popadné stromy i uvolněné plechy

Varování před velmi silným větrem vydali meteorologové ve středu. Vítr podle nich může mít dnes v nárazech rychlost mezi 70 až 110 kilometrů v hodině. Výstraha platí pro celou Českou republiku do dnešní půlnoci.

Kvůli tomu mají více práce i hasiči. „Od dnešní půl čtvrté hodiny ranní vyjíždějí jihočeští profesionální a dobrovolní hasiči, aby likvidovali následky silného větru. Od rána evidujeme přes 400 výjezdů,“ zhodnotila k půl šesté odpoledne mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Ve většině případů zasahují hasiči u popadaných stromů. Odklízejí ale také uvolněné střechy a plechy. V Českých Budějovicích, Táboře nebo v Českém Krumlově zajišťovali uvolněné reklamy a billboardy. „Hasiči řešili také dopravní nehody. V Kamenném Újezdu narazil do spadlého stromu kamion, v Jistebnici a v Heřmanči na Jindřichohradecku osobní auto,“ dodala Matějů. 

Mezi nejzasaženější regiony podle ní patří Jindřichohradecko, Táborsko, Strakonicko, Písecko a Českobudějovicko. 

Vítr komplikuje dopravu také na železnicích. Správa železnic (SŽ) řešila 141 mimořádných událostí. Popadané stromy komplikovaly provoz hlavně v Čechách. Většinu tratí se už podařilo zprovoznit, někam se ale vlaky vrátí až v pátek.

Neprůjezdné železnice zůstávají podle Českých drah mezi Českými Budějovicemi a Prahou v úseku Chotýčany - Hluboká nad Vltavou na Českobudějovicku, kde je porucha trakčního vedení. Kvůli překážce na trati nejezdí vlaky mezi Blatnou a Nepomukem na Strakonicku. Silný vítr také přerušil provoz na železnici mezi Dačicemi na Jindřichohradecku a Telčí na Jihlavsku nebo mezi Heřmaničkami a Táborem. Místo vlaků většinou jezdí náhradní autobusy.

Bez elektřiny je 15 tisíc odběratelů

Kvůli silnému větru bylo na jihu Čech ve čtvrtek odpoledne 10 tisíc domácností bez elektřiny. Ještě kolem poledne jich bylo více než 20 tisíc. „Od ranních hodin pracujeme intenzivně v terénu i na dispečincích. Na práce jsme nasadili všechny naše dostupné kapacity a některé z našich zaměstnanců jsme stáhli i z dovolených, abychom dokázali co nejvíce eliminovat dopad poruch na odběratele. Vzhledem k tomu, že velké množství poruch se stalo až v odpoledních hodinách, nedokážeme zaručit, že obnovíme všechny dodávky ještě během tohoto večera.,“ uvedl mluvčí E.GD Roman Šperňák

V pátek odpoledne bylo bez elektřiny v kraji jen zhruba 500 odběratelů. „Největší počet jich je na Jindřichohradecku (přibližně 250). Nová porucha se objevila na Písecku (přibližně 200 odběratelů). Zbylé poruchy jsou vymezené na minimum odběrných míst,“ vysvětlil mluvčí.

Správa NP Šumava důrazně nedoporučuje vstup do lesů ani hřebenové výpravy. „V důsledku velmi silného větru je v terénu značné množství vyvrácených a popadaných stromů,“ vzkázali zástupci parku na svém webu.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS

Štítky ČR, počasí, energie, vítr, Jihočeský, EG.D, vichřice, strom, Jihočeský kraj, elektřina, Česko, Národní park Šumava, okres Jindřichův Hradec, České dráhy, České Budějovice, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Čechy zasáhl silný vítr. Lidé jsou bez elektřiny, hasiči řeší nehody i popadné stromy  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.