Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Oběti trestných činů uctí policie minutou ticha a majáky

Policie společně s Probační a mediační službou (PMS) v úterý uctí oběti trestných činů, a to minutou ticha a rozsvícením majáků policejních vozů. Akce se koná u příležitosti Evropského dne obětí trestných činů.

Minuta ticha za oběti trestných činů proběhne v úterý ve 12 hodin. Před policejními služebnami v celé republice se navíc rozblikají majáky služebních vozidel. „Majáky budou symbolizovat skutečnost, že když je oběť vidí, ví, že přichází pomoc,“ uvedl policejní mluvčí Jakub Vinčálek.

Probační a mediační služba loni navázala spolupráci s více než čtyřmi tisíci obětmi trestních činů. „Počet obětí, které potřebují podat pomocnou ruku, tedy rozhodně není nijak zanedbatelný. Budeme proto rádi, když se 22. února ve 12 hodin zastavíte na bezpečném místě a společně s námi vyjádříte úctu,“ řekla ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková.

V České republice je rozsáhlá síť neziskových i státních institucí, na které se oběti mohou obrátit. „Jsem rád, že Policie, Probační a mediální služba a neziskový sektor spolu nesoutěží, ale pomáhají konkrétním obětem trestné činnosti,“ uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Oběti mohou žádat o pomoc či radu v 74 střediscích PMS po celé republice. Policie má zase síť krizových interventů, kteří poskytují obětem psychologickou pomoc. „Pro přímou krizovou intervenci je připraveno 235 speciálně vyškolených policistů a policejních psychologů,“ vysvětli policejní prezident České republiky Luděk Fiala.

Podle statistik PMS pomáhá v 89 procentech případů dospělým obětem. V šesti procentech seniorům a zbytek tvoří děti a mladiství. 52 procent obětí navíc komunikuje telefonicky. V loňském roce se na PMS nejvíce obracely oběti neplacení výživného, dále pak oběti krádeží, podvodů, nedbalého ublížení na zdraví a výtržnictví.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto

Štítky policie, minuta ticha, oběti trestných činů, trestný čin, maják, Probační a mediační služba, Česko, Pavel Blažek, Luděk Fiala

Oběti trestných činů uctí policie minutou ticha a majáky  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.