Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Firmy řeší, co dělat s Ukrajinci, kteří chtějí do války. Rodinám nabízí pomoc

, aktualizováno 24. února 2022, 12:28

Jihočeské firmy zajímá, co je čeká, pokud jejich ukrajinští zaměstnanci odcestují do své rodné země. Pracovníci řeší, zda odjedou za rodinou či bojovat. Podniky se také ptají na to, jak se zachovat, pokud zaměstnancům přijde povolávací rozkaz. Budějcké Drbně to řekl ředitel Jihočeské hospodářské komory Luděk Keist. Například Metrostav se obává, že se ukrajinští dělníci nedostanou zpět, pokud odcestují domů.

Jihočeské firmy v souvislosti s děním na Ukrajině začaly řešit hned několik otázek. „Ptají se na to, co dělat, pokud jejich pracovníci dostanou povolávací rozkaz. Někteří Ukrajinci řeší, že pojedou za rodinou či bojovat,“ uvedl ředitel Jihočeské hospodářské komory Luděk Keist

Komora zjišťuje, aby mohla firmám pomoci. V kontaktu je s Hospodářskou komorou či ministerstvem zahraničí. „V tuto chvíli neznáme podrobnosti, situace je dynamická,“ uvedl Keist. Podle něj firmy zajímá i to, jak by mohly přivést rodiny svých ukrajinských zaměstnanců do České republiky. To už před nedávnem avizovala například společnost Motor Jikov. 

Motor Jikov je připraven pomoci rodinám Ukrajinců, které by chtěly do Česka

Firma Motor Jikov Group je připravená pomoci rodinám svých ukrajinských zaměstnanců, které by chtěly kvůli možnému vyostření krize odejít do Česka. Táborská firma Brisk zatím žádné přesuny lidí z Ukrajiny neřeší, dosud u ukrajinských zaměstnanců...

Budějovický Metrostav se bojí, že když ukrajinští dělníci odjedou na Velikonoce domů, nedostanou na cestu zpět víza. Pro stavební firmu jsou ukrajinští dělníci zásadní. 

„Vnímáme, že je u těch lidí nervozita, neví, co se děje. Původně měli v plánu se teď stáhnout domů, protože je čekají Velikonoce, což je pro ně velký svátek. A máme obavu, že už jim pak nikdo vízum zpátky nevystaví. Myslím, že budou plány s Velikonocemi hodně přehodnocovat. Jsou pro nás zásadně důležití, protože jsou to lidé, kteří jsou schopni sami pracovat. Vyzkoušeli jsme si i jiné zaměstnance a nedáme na ně dopustit," řekl ředitel divize 6 firmy Metrostav pro Jihočeský kraj Martin Stašek.

Budějovický Budvar, pro který je Rusko jedním z hlavních exportních trhů, situaci sleduje. Ředitel Petr Dvořák se ale k situaci zatím nechtěl vyjadřovat. 

Společnost Nanospace dnes zakázala doručování zásilek do Ruska, uvedla na svém Twiterru provozní ředitelka Lucie Konečná

Firma Viscofan, který vyrábí v Českých Budějovicích umělá střívka pro masný průmysl, řeší pohledávky. „Nemáme tam výrobní kapacity, takže řešíme hlavně dopad na export, platby a s tím související věci. Rusko je pro nás významný trh, nyní tam máme otevřené pohledávky za více než tři miliony euro. Budeme reagovat. Hodně ale bude záležet na rozhodnutí a případných sankcí ze strany Evropské unie,“ reagoval dnes ráno ředitel Miloslav Kamiš. Firma zároveň nabízí pomoc rodinám svých zaměstnanců z Ukrajiny. 

Největší česká mlékárna Madeta s 1 500 zaměstnanci má několik desítek pracovníků z Ukrajiny, žen i mužů. Vývoj situace na Ukrajině šokoval firmu i ukrajinské zaměstnance. „Aktuálně zjišťujeme, jak budou na válečný stav ve své zemi reagovat, a podle toho budeme dále situaci řešit. Budeme se samozřejmě snažit jim i jejich rodinám co nejvíce pomoci,“ sdělil personální ředitel Madety Pavel Buryánek.

Ukrajině vyjádřily podporu i některé instituce. Ukrajinské vlajky visí na krajském úřadě či některých radnicích jihočeských měst. Vyvěsilo ji také Jihočeské divadlo. V úterý podpořila Ukrajinu i Jihočeská univerzita. „Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích je zneklidněna současnou situací v rusko-ukrajinských vztazích, eskalací napětí na Ukrajině. Tak jako dříve Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích nabídla pomoc běloruským kolegům z řad studentů a zaměstnanců, tak podobným způsobem je univerzita připravena pomoci našim kolegům z Ukrajiny. Naše univerzita jako veřejná vysoká škola se hlásí k principům demokracie, svobody, k podpoře nedotknutelnosti územní celistvosti Ukrajiny stejně jako nedotknutelnosti území všech států,“ stojí na webu univerzity. 

Situaci řeší také Jihočeský kraj. Tam se dnes ráno koná jednání rady, která bude řešit, jak je možné Ukrajině pomoci. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Ukrajina, jižní čechy, firmy, hospodářská komora, rodina, Metrostav, dělník, Jihočeská hospodářská komora, Rusko, Velikonoce, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, univerzita, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firmy řeší, co dělat s Ukrajinci, kteří chtějí do války. Rodinám nabízí pomoc  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.