Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Budějovice mají 15 bytů pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Přidávají se další města

Město České Budějovice má k dispozici 15 bytů, které mohou využít váleční uprchlíci z Ukrajiny. Zástupci města vzkázali, že jsou připraveni poskytnout i další pomoc včetně té finanční. Ubytování nabízí Ukrajincům také Třeboň.

Dnes se sešla rada města, aby rozhodla o vyčlenění bytů pro lidi vyhnané z válečných oblastí Ukrajiny. „Městská Správa domů připravila 15 bytů různých velikostí,“ uvedl náměstek primátora Tomáš Bouzek (TOP 09).

„Jsem přesvědčen, že občanům Ukrajiny postiženým ruským vpádem je třeba rychle a účinně pomoci. Poskytnutí střechy nad hlavou je jednou z forem takové pomoci,“ přidal primátor Jiří Svoboda (ANO).

Správa domů bude předání bytů řešit přes Správu uprchlických zařízení. Město je připraveno poskytnout další pomoc včetně té finanční.

Další města pomoc zvažují 

Zázemí nabídlo také město Třeboň. K dispozici je tam pět obytných vybavených buněk. „Nechceme zůstat u prázdných proklamací, a proto přemýšlíme, co dalšího je v našich silách a jak můžeme pomoci. Ruská agrese na Ukrajině bude mít dopad na životy mnoha lidí, kteří v zasažených oblastech žijí,“ stojí na městském webu. Tam je také adresa, přes kterou mohou zájemci nabídnout další pomoc. 

Jihočeský kraj přerušil spolupráci se Sverdlovskou oblastí v Rusku. Zastupitelé odsoudili útok na Ukrajinu

Jihočeští zastupitelé na svém dnešním jednání odsoudili ruský útok na Ukrajinu. Kraj je podle nich připraven pomoci lidem, kteří budou muset kvůli konfliktu opustit své domovy. Okamžitě byla také pozastavena spolupráce se Sverdlovskou oblastí...

Další města pomoc řeší. „Nyní pracujeme na zmapování volných bytů a kapacit na krátkodobé i dlouhodobé bydlení, snažíme se také nasměrovat veřejnost na různé humanitární sbírky. Jestli by byla účinná i jednorázová finanční pomoc, tak to budeme řešit na pondělní radě města,“ vzkázal starosta Tábora Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Jihočeská univerzita poskytuje sociální stipendium studentům z Ukrajiny. Chce tím řešit jejich situaci, když se kvůli válečnému konfliktu v zemi například nemohou dostat ke svým penězům. Koleje do konce semestru poskytují ukrajinským studentům padesátiprocentní slevy na ubytování. 

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky České Budějovice, Ukrajina, byty, Třeboň, Tomáš Bouzek, TOP 09, Jiří Svoboda, ANO 2011, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Rusko, uprchlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovice mají 15 bytů pro válečné uprchlíky z Ukrajiny. Přidávají se další města  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.