Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Chata Živec z filmu o Homolkových má nového nájemce. Zachová penzion i restauraci

Na druhý pokus se městu Písek podařilo najít nájemce pro chatu Živec. V domě, který se nachází nedaleko rozhledny Jarník, zůstanou penzion i restaurace. Soutěže se zúčastnilo šest uchazečů, vítěz bude mít smlouvu na pět let.

Chatu Živec v Píseckých horách převezme nový nájemce už v dubnu. Podle vedení města se tam vrátí občerstvení i ubytování. 

„Do výběrového řízení se přihlásilo šest zájemců. Nejvýhodnější nabídku předložila firma DIO restaurant a penzion Putim. Ta navrhla nájemné, které se bude v průběhu pěti let postupně zvyšovat. První rok bude činit 174 tisíc korun bez daně a během pěti let vystoupá na částku 336 tisíc korun bez daně za rok, v následujících letech by nájemné mělo zůstat v této výši,“ řekla místostarostka Petra Trambová (Pro Písek).

Zástupci města a nový nájemce se mají brzo sejít. Jisté ale je, že v chatě zůstane provoz restaurace a penzionu. „Nový nájemce počítá také s pořádáním kulturních, společenských a hudebních akcí. Otvírací dobu bude muset přizpůsobit požadavkům města tak, aby byl zajištěn potřebný servis pro návštěvníky přilehlých lanových hřišť v sezoně i mimo ni,“ informovala mluvčí města Petra Měšťanová.

„Určitě je to zajímavý podnikatelský záměr. Chata se zároveň nachází na nádherném místě a na důležité turistické křižovatce. To všechno nás nalákalo. V Putimi máme penzion zaměřený na rodiny s dětmi, příměstské tábory či sportovní soustředění, takže nejdeme do ničeho nového. Moc se na to těšíme. V blízké době bychom tam chtěli vybudovat zázemí pro cyklisty, stojany na kola a udělat ještě další drobné změny v okolí chaty,“ reagoval Václav Diopan, nový nájemce chaty. Ten podle svých slov dělá vše pro to, aby se podařilo zahájit provoz na začátku dubna. 

Písek znovu nabízí k pronájmu chatu Živec z filmu o Homolkových

Po nevydařeném pokusu z konce loňského roku hledá město Písek opět provozovatele chaty Živec. V prosinci nabídl jediný uchazeč korunu ročně, a tak jsou nyní podmínky upravené. Minimální výše nájemného je 100 tisíc korun na rok.

Nájemce se podařilo vybrat na druhý pokus. Na konci loňského roku se přihlásil pouze jeden uchazeč a nabídl korunu ročně. Město proto vypsalo novou soutěž s podrobnějšími podmínkami. Turistický objekt má za sebou rozsáhlou rekonstrukci z roku 2019 za 16,6 milionu korun bez daně. 

„Modernizace se dotkla restaurace i pokojů, které nyní mají vlastní sociální zařízení, upraveno bylo provozní i dispoziční řešení chaty. Restaurace má kapacitu 80 míst, v pokojích lze ubytovat až 26 hostů,“ uvedla Měšťanová. 

Chata stojí v turisticky atraktivní lokalitě, nedaleko je například rozhledna Jarník či přírodní koupalište. V minulosti se tam natáčely scény například ke snímku Hogo fogo Homolka. Název Živec vychází z horniny těžené v nedalekém lomu. Turistům objekt slouží od 30. let minulého století. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Písek

Štítky chata, živec, Písek, nájem, turismus, penzion, restaurace, Putim

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chata Živec z filmu o Homolkových má nového nájemce. Zachová penzion i restauraci  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.