Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tábor hledá městského architekta. Jeho role je důležitá pro náš rozvoj, říká starosta

Tábor hledá architekta, který povede nově vzniklou Kancelář architekta města. Vítěz bude mít na starosti mimo jiné koncepční rozvoj či koordinaci jednotlivých městských projektů, jako je například proměna prostoru před nádražím. Nový odbor vznikne 1. srpna.

Na úřadě doposud byla samostatná pozice městského architekta, což se v létě změní. Vznikne Kancelář architekta města na úrovni ostatních odborů a povede ji starosta. 

„Kancelář bude postupně přebírat svoji agendu a zabývat se koncepčním rozvojem města, strategickým plánováním a vizuální podobou města. Mezi její role bude patřit mimo jiné koordinace městských investic a veřejného prostoru, iniciování potřebných projektů a komunikace směrem k veřejnosti,“ informoval v tiskové zprávě mluvčí města Luboš Dvořák

Podle starosty Štěpána Pavlíka (Tábor 2020) se téma v minulých letch řešilo při diskusi nad nejrůznějšími projekty. „Bavili jsme se o tom několikrát při různých záměrech. Cítili jsme potřebu to posunout dál tak, jak k tomu přistupují v podobně velkých městech,“ řekl redakci. 

Řešit bude prostor před nádražím

Zástupci Tábora podle něj objeli některá města, aby načerpali insipraci.  „Role architekta města ukotvená do dělného týmu je pro kvalitní rozvoj města nesmírně platná. Není to fráze z akademických učebnic, je to nutnost pro opravdu funkční a příjemný veřejný prostor. S výsledky promyšlené práce takového týmu se budou uživatelé městského prostředí i jejich potomci po mnoho desetiletí potkávat na každém kroku. Proto bylo nutné tuto strukturální změnu úřadu pečlivě připravit. Poučili jsme se též na jiných místech v republice i zahraničí a chtěl bych poděkovat všem zúčastněným, kteří se na procesu realizace změny podíleli,“ řekl pro web města Pavlík. 

Z konkrétních projektů bude nový architekt řešit prostor před nádražím a Husovo náměstí či přípravu bytové zástavby v lokalitě Dvorce. Výběrové řízení už je vyhlášené a končí 15. června. O vítězi rozhodne rada města. 

Záměr se neřešil na zastupitelstvu, podle starosty ale vedení radnice téma průběžně diskutovalo s některými opozičními zastupiteli. „Máme o tom informace díky jedné z komisí, kde se věc projednávala. Posílit vliv městského architekta je určitě potřeba, postup času si to žádá. Na druhou stranu je nutné respektovat, že se úřad nemůže zvětšovat donekonečna. V tuto chvíli nemáme informace o definitivní podobě, takže nemůžeme zaujmout jasné stanovisko. Uvidíme, jaká bude praktická zkušenost,“ řekl redakci opoziční zastupitel František Dědič (ODS).

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky jižní čechy, tábor, město, architekt, projekt, Luboš Dvořák, František Dědič, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor hledá městského architekta. Jeho role je důležitá pro náš rozvoj, říká starosta  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.