Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nejlepší podmínky pro koupání nabízí lipenská přehrada, zjistili hygienici

Se začátkem koupací sezony musí zaměstnanci krajské hygienické stanice kontrolovat kvalitu vody. Na jihu Čech zjišťovali stav v okolí Vodní nádrže Lipno, na Jindřichohradecku či na Orlíku. Špatný výsledek dostala voda ve Staňskovském rybníku.

Většina výsledků ukázala dobrou jakost vody. To podle Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje platí pro Lipno, rekreační rybník Hejtman u Chlumu u Třeboně či vodu u Radavy na Orlíku. 

„Dvě sledované lokality na Lipně – Lipno nad Vltavou a Černá v Pošumaví -  jsou před zahájením koupací sezóny hodnoceny stupněm jedna, voda je vhodná ke koupání a splňuje všechna předepsaná kritéria. Dvojku dostala třetí lipenská lokalita u Horní Plané. Dle aktuálního rozboru je zde voda vhodná ke koupání, ale podle platné metodiky je s ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezóny voda v této lokalitě souhrnně hodnocena jako voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi.  Jedničkou byla hodnocena i kvalita vody na Orlíku u autokempu Radava a v rekreačním rybníku Hejtman na Jindřichohradecku,“ uvedla v tiskové zprávě ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Stupeň tři dostala voda na Orlíku u tábořiště Podolsko. Výsledek znamená zhoršenou jakost vody a mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při koupání. Proto hygienici doporučují se po koupání osprchovat čistou vodou. 

Hodnotu čtyři dostala na pětistupňové škále voda ve Staňkovském rybníku. „Dle aktuálního rozboru je voda nevhodná ke koupání. Je zde překročena hodnota ukazatele intestinální enterokoky. Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání a provozování vodních sportů zde nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systém,“ informovala Kamila Márová, která je odborným radou a vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální KHS Jihočeského kraje. Intestinální enterokoky jsou podle hygieniků indikátorem fekálního znečištění vody.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, voda, koupaliště, Jihočeský, koupání, lipno, rybník, Vodní nádrž Lipno, Krajská hygienická stanice, Vodní nádrž Orlík, okres Jindřichův Hradec, Česko, Jihočeský kraj, Lipno nad Vltavou, Chlum u Třeboně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepší podmínky pro koupání nabízí lipenská přehrada, zjistili hygienici  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.