Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Budějovické výstaviště se loni dostalo do zisku, díky Zemi živitelce

Výstaviště České Budějovice se loni dostalo do zisku po zdanění 10,8 milionu korun, když o rok dříve vykázalo ztrátu 38,9 milionu. Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží loni meziročně téměř zšestinásobilo na 64,8 milionu korun. Přiblížilo se tak tržbám posledního předpandemického roku 2019, které byly téměř 79 milionů korun.

Na výsledcích se kladně projevilo to, že výstaviště mohlo uspořádat svou největší akci, agrosalon Země živitelka. Vyplývá to z výroční zprávy firmy. Letos plánuje podobný obrat jako v roce 2019, řekl předseda představenstva výstaviště Mojmír Severin.

Firma musela loni stejně jako v roce 2020 kvůli pandemii covidu-19 řadu akcí zrušit nebo přesunout. „Pozitivní skutečností roku 2021 bylo uspořádání a úspěšné zvládnutí hlavní výstavní akce sezony, kterou byl agrosalon Země živitelka. Po roční odmlce se podařil uspořádat s velmi dobrými výsledky,“ uvedla firma. Zemi živitelku loni navštívilo 97 500 lidí, zhruba o 25 500 méně než v roce 2019, kdy se konala naposledy. V roce 2020 firma výstavu kvůli epidemii koronaviru zrušila, ztrátu na tržbách tehdy odhadla na 50 milionů korun. Základní vstupné na výstavu letos zdraží o dvacetikorunu na 200 korun.

Lávky přes Vltavu pomohou zpřístupnit výstaviště. Je to trend po celé Evropě, říká ředitel

Českobudějovické výstaviště opět vede Mojmír Severin. Staronový předseda představenstva se do funkce vrátil po krátké pauze. V plánu má kromě jiného více zpřístupnit celý areál. Z pohledu byznysu by chtěl společnost vrátit do let před nástupem...

Koncem loňského roku muselo výstaviště kvůli koronaviru znovu rušit některé akce. "Ekonomickou náplastí za výrazné omezení činnosti a utrpěné ztráty v roce 2020 byly získané podpory v roce 2021, které podstatným způsobem vylepšily hospodaření roku 2021,“ uvedla firma. Peníze od státu ale pokryly pouze necelou polovinu ze ztráty roku 2020. Předloni firma kvůli covidu-19 většinu akcí zrušila.

Loni při agrosalonu otevřelo výstaviště zmodernizovaný pavilon Z s kapacitou až 1200 lidí. Šlo o největší investici firmy za poslední desetiletí za zhruba 150 milionů korun. S dalšími menšími dosáhly loňské investiční výdaje 195 milionů korun, z toho sto milionů si vzalo výstaviště z úvěrů. Provozní zisk měla loni firma 5,9 milionu korun, o rok dřív vykázala provozní ztrátu 37,9 milionu.

Letos chce mít výstaviště podobné tržby jako v roce 2019. „Plánujeme vyrovnaný hospodářský výsledek, naběhnou nám tam investice a odpisy,“ řekl místopředseda představenstva Zdeněk Volf.

Areál výstaviště zabírá 25 hektarů, výstavní plocha pavilonů je 6000 metrů čtverečních. Zakladatelem výstaviště, které zaměstnává asi 40 lidí, je Pozemkový fond ČR. Jediným akcionářem je Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF), v němž sto procent akcií vlastní Česká republika. Práva jediného akcionáře ve fondu zajišťuje ministerstvo zemědělství.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Výstaviště České Budějovice

Štítky ČR, zemědělství, služby, výstavnictví, firmy, České Budějovice, kongresové centrum, Země živitelka, COVID-19, pandemie covidu-19, Ministerstvo zemědělství České republiky, Pozemkový fond České republiky, Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovické výstaviště se loni dostalo do zisku, díky Zemi živitelce  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.