Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vybydlený dům v centru chrání mříže. Chceme ho zachránit, říká nový vlastník

Za asistence policie dnes začalo vyklízení domu v centru Českých Budějovicích. Stavba v ulici Karla IV. už řadu let chátrá. Původní majitelka zemřela a nemovitost má nyní nového vlastníka, který Budějcké Drbně poskytl vyjádření. Dům doposud obývali lidé bez domova. Kvůli tomu tam jsou ode dneška mříže.

U chátrajícího domu dnes byli strážníci a vedení města. Městská policie z objektu, který je plný nepořádku, vyvedla jednoho člověka bez domova. Ode dneška budou nemovitost chránit mříže. 

„Je to pro nás ukončení celého příběhu tohoto domu. Stal se z něj v podstatě squat. Mříže mají zamezit vstupu osob, které nemají nárok tu nemovitost užívat. Uvidíme, jak se bude situace dál vyvíjet,“ řekl Budějcké Drbně náměstek primátora Tomáš Chovanec (Hnutí Občané pro Budějovice) ve chvíli, kdy budovu opustil jeden bezdomovec. Kromě něj uvnitř nikdo nebyl, většina lidí se o vyklízení dozvěděla díky sociálním pracovníkům, kteří jsou s lidmi bez domova v kontaktu. 

Chovanec měl podle svých slov minulý týden schůzku s majitelem domu. V minulosti nemovitost patřila americké společnosti z Jižní Karolíny, nyní má ale nového vlastníka z České republily. Ten podle náměstka náklady na mříže uhradí. „My zabezpečíme přední část i vstup z druhé strany,“ přidal Chovanec. 

Další postup je na majiteli. Chovanec redakci řekl, že dotyčný situaci řešit chce a má v plánu budovu zrekonstruovat. „Po zápisu do katastru nemovitostí jsme ho dohledali a kontaktovali, abychom se mohli domluvit na přimontování mříží,“ sdělil náměstek. 

Stavba chátrá několik let. Rozpadající se dům byl dříve majetkem jisté Beatricie Weaver ze Spojených států amerických. Po její smrti byl novým vlastníkem společnost Saint Elizabeth of the Roses Benevolent Society, Inc. z amerického státu Jižní Karolína. Nyní nemovitost patří majiteli z Českobudějovicka. Redakci se dnes podařilo nového vlastníka kontaktovat.

„Na mřížích jsme se domluvili rychle. Teď je důležité objekt zabezpečit. Až se tak stane, vybraná firma dům vyklidí a vydezinfikuje. Poté nastoupí statik a vyhodnotí, co je potřeba k tomu, aby se dům zachránil. Chceme zachovat jeho původní podobu,“ řekl Budějcké Drbně nový vlastník. 

Ten podle svých slov několik let zastupoval původní majitele a společně řešili právní problémy. „Zajímaly se o to skupiny podvodníků, kteří to před 10 lety nelegálně převedli. Museli jsme to celé vyčistit,“ popsal. Nyní je stále v kontaktu s rodinou původní majitelky. „Chtěli jsme to společně dát dohromady, ale oni o to pak i kvůli covidu ztratili zájem, a tak jsem to odkoupil. Rád bych to zachránil. Tu rodinu znám, stále jsme v kontaktu, k budově mám mimo jiné řadu historických fotografií,“ dodal. 

Dům v centru Budějovic obsadili bezdomovci. Město tam umístí mříže

Razantní krok se rozhodlo udělat město České Budějovice s domem v centru, který obsadili bezdomovci. Objekt je volně přístupný, stal se z něj squat, ale s majitelem není možné se spojit, a tak tam budou nově mříže.

 

V uplynulých letech se v souvislosti s domem řešili hlavné lidé bez domova, kteří ho obývali. „Je to ale složité, protože dovnitř nemůžeme vstoupit, protože někomu patří. Nelze tam vniknout, pokud není někdo v ohrožení života. Pokud se tam umístí zábrana, je to jedině dobře,“ řekl Budějcké Drbně před několika týdny mluvčí českobudějovické městské policie David Štýfal. Před několika dny tam navíc hořelo. Dvě jednotky profesionálních hasičů tam 22. července likvidovaly požár skříně. 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky budějovice, bezdomovci, vyklízení, policie, dům, nemovitost, bezdomovec, Drbna.cz, Tomáš Chovanec, Karel IV. Lucemburský, České Budějovice, Jižní Karolína, Alžběta Durynská, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vybydlený dům v centru chrání mříže. Chceme ho zachránit, říká nový vlastník  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.