Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Budějckému dopravnímu podniku stále chybí řidiči. Pomohou Ukrajinci a Srbové?

Dopravní podnik města České Budějovice chce řešit nedostatek řidičů mimo jiné nabíráním cizinců. Do ideálního stavu nyní chybí 19 lidí. I proto budou omezení na některých linkách platit do konce roku. Firma zároveň navýšila odměny.

V městské hromadné dopravě se do konce roku sníží výkon o 2,23 procenta. Důvodem jsou omezení na linkách 1, 3 a 9, kde se zrušily některé spoje a došlo k prodloužení intervalů. Novináře o tom dnes informoval primátor Jiří Svoboda (ANO).

Změny na jednotlivých linkách
• Linka 1 – zrušení vybraných spojů, které jezdí v úseku mezi sídlištěm Máj a nádražím
• Linka 3 – prodloužení intervalu ve špičce z 5 na 6 minut
• Linka 9 – prodloužení intervalu ve špičce z 8 na 12 minut, od 1. 9. 2022 na 10 minut

V létě se prodloužily také intervaly u linek 21, 22 a 23, ale toto omezení bude platné pouze do konce srpna. „Město díky těmto změnám ušetří do konce roku sedm milionů korun,“ řekl na dnešní tiskové konferenci Svoboda. 

Radní včera schvalovali informativní zprávu od dopravního podniku, která zahrnuje mimo jiné informace o počtu řidičů. Řidičů autobusů je 136 a chybí jich 15, řidičů trolejbusů je 96 a dopravní podnik potřebuje čtyři posily. 

„Přestože naší autoškolou prošlo více než 100 řidičů, tak nám odcházejí. Udělají si autoškolu a jdou za jiným zaměstnavatelem, který uhradí s tím spojené náklady,“ popsal Svoboda.

Ten zmínil, že podnik nabízí mimo jiné 100 tisíc korun jako náborový příspěvek pro řidiče s profesním osvědčením ke skupině D. Další náborové příspěvky jsou v řádech desítek tisíc korun. Řeší se také případné nabízení ubytování ve městě. 

Primátor také připomněl navýšení odměn. Podle něj se zvedly příplatky za práci přesčas ze 30 na 50 procent a kromě jiného dojde od září k navýšení příspěvku na stravování o 20 korun na den. V červnu a červenci dostal každý zaměstnanec dopravního podniku odměnu pět tisíc korun. Řidiči zároveň budou do konce roku dostávat stabilizační příspěvek tři tisíce korun hrubého. „V součtu to celé vyjde na téměř 13 milionů korun, což spolkne zisk dopravního podniku,“ shrnul primátor. 

„Řešili jsme také to, že by bylo vhodné se do budoucna zabývat rozložením linek tak, aby autobusy nepřevážely vzduch. Další připomínka se týkala apelu na pečlivé prošetření některých stížností ze strany zaměstnanců na zaměstnavatele,“ reagoval náměstek primátora Tomáš Bouzek (TOP 09). 

Podnik chce nedostatek řidičů řešit mimo jiné zaměstnáváním zahraničních pracovníků z Ukrajiny či Srbska. „Lidé z Ukrajiny, kteří se zde usadí, budou hledat uplatnění na trhu práce. A věříme, že by mezi nimi mohli být i případní zájemci o práci řidiče,“ řekl primátor.

POLITICKÁ KORIDA: Jak řešit situaci v dopravním podniku?

I v létě jsme připravili další díl seriálu Politická korida, ve kterém se českobudějovických politiků ptáme na názor na jednu konkrétní otázku. Ta červencová se týkala dopravního podniku, který se v poslední době potýká nejen s nedostatkem...

 

Nyní to však nebude tak snadné. „S ohledem na stávající situaci spojenou s válkou to bude složitější. To Srbsko je shoda okolností, kdy jsme se spojili s jednou firmou, se kterou jsme konzultovali tuto možnost. Teď na tom pracujeme a řešíme, jak by to bylo providitelné. Je pravda, že se bez zaměstnávání cizinců neobejdeme,“ řekl Budějcké Drbně ředitel dopravního podniku Slavoj Dolejš.

Českobudějovický dopravní podnik, jehož jediným akcionářem je město, skončil loni v zisku po zdanění 8,6 milionu korun. Podnik zajišťuje přepravu ve městě a v 15 obcích. 

Nedostatek řidičů a omezování některých linek je věc, kterou dopravní podnik řeší řadu měsíců. Budějcká Drbna v červenci zveřejnila anketu, kde dostali zástupci politických stran a hnutí prostor k tomu, aby se vyjádřili, jak složitou situaci řešit. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky dopravní podnik, budějovice, autobus, řidič, finance, odměny, linka, dopravní společnost, Jiří Svoboda, České Budějovice, primátor, ANO 2011, Ukrajina, Srbsko, Tomáš Bouzek, TOP 09, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Toman

Hlavně už sundejte ty ukrajinský vlajky z autobusů..

Pondělí, 29. srpna 2022, 10:52Odpovědět

Budějckému dopravnímu podniku stále chybí řidiči. Pomohou Ukrajinci a Srbové?  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.