Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

České Budějovice chtějí získat na opravu Slavie nejméně 150 milionů korun

Město České Budějovice chce na plánovanou rekonstrukci Kulturního domu Slavie získat finanční příspěvek z Národního plánu obnovy. Akce by měla stát podle předběžných odhadů 619 až 730 milionů korun a dotace by se mohla dostat až na částku 160 milionů.

Novinářům to na dotaz Budějcké Drbny řekl náměstek primátora Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice). „Pro Jihočeský kraj by tam mělo být připraveno 210 milionů korun. My jsme podle našich informací nyní jediní, kdo se o finanční příspěvek uchází,“ uvedl na tiskové konferenci. 

Maximální výše schválené dotace má být 150 milionů korun. Vedení města se teď snaží vyjednat částku 160 milionů korun, ale to zatím není jisté. O přidělení peněz rozhoduje mimo jiné bodovací systém. 

Thoma řekl, že by město chtělo mít do konce roku zhotovitele, který opraví kulturní dům na břehu řeky Malše. V roce 2019 se předpokládalo, že investice vyjde na zhruba 400 milionů korun, od té doby se ale částka navýšila. 

„Po skončení architektonické soutěže se předpokládaná cena už dle vítězného návrhu pohybovala kolem 508 milionů včetně DPH a po předání dokumentace pro stavební povolení je to zhruba 563 milionů včetně DPH (cena v prosinci 2021). Všechno projednáno radou města v jednotlivých etapách dokumentace,“ popsal Budějcké Drbně vývoj Thoma.

Letos proto město vyhlásilo předběžné tržní konzultace, aby si hodnotu investice zakutalizovalo s ohledem na rostoucí ceny mimo jiné ve stavebnictví. Náměstek primátora Petr Holický (ANO) pak v dubnu při jednání zastupitelů informoval, že se na základě výsledků předpokládají náklady mezi 619 a 730 miliony korun včetně daně při případném navýšení. Zatím ale není jasné, kolik přesně radnice zaplatí. Město už vypsalo celkem tři výběrová řízení na zhotovitele stavby, audiovizuální techniku a gastro provoz s předpokládanou hodnotou v součtu 520,5 milionů korun.

Dražší oprava Slavie se blíží k ceně 730 milionů. Návrh prošel, opozice kritizuje přípravu financování

Na začátku celého příběhu se mluvilo o částce 400 milionů korun, včera ale zástupci českobudějovické radnice oznámili, že může rekonstrukce Kulturního domu Slavie stát více než 700 milionů. Část opozice se obává, že se výsledná hodnota přiblíží k...

 

Opozice k navýšení investice měla řadu výhrad. „Jak se bude projekt financovat? Z jakých zdrojů budeme čerpat?“ ptala se opoziční zastupitelka Zuzana Kudláčková (Piráti).

„Děkuji panu náměstku Thomovi, že nás pozval a projednal to s námi. Nicméně se obáváme, že ta částka není konečná. Z pohledu jednoho z našich kolegů mluvíte spíše o částce bez daně,“ přidal za opoziční ODS Petr Maroš a doplnil, že má s kolegy obavu z vysokých nákladů. 

U kulturního domu má vzniknout mimo jiné nové náměstí s kavárnou. „Nová podoba počítá s dostavbou budovy směrem k Jihočeskému muzeu, čímž vznikne více prostoru pro hlavní sál ve třetím patře. Jeho kapacita je 235 diváků na sezení a 116 na balkoně. Maximální kapacita míst na stání je 535 lidí a 135 na balkoně. Dále tam bude jeviště pro 60 účinkujících. Sál bude otočen o 90 stupňů oproti současnému stavu. Do malého sálu v prvním patře se vejde 150 sedících diváků a budou se v něm odehrávat koncerty, ale i přenášky, klubové kino a podobně,“ popsala mluvčí radnice Jitka Brůha Welzlová.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky slavie, budějovice, oprava, rekonstrukce, dotace, České Budějovice, kulturní dům, Juraj Thoma, investice, Drbna.cz, Jihočeský kraj, Zuzana Kudláčková, ODS, ANO 2011, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice chtějí získat na opravu Slavie nejméně 150 milionů korun  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.