Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Průměrná mzda v Jihočeském kraji vzrostla o zhruba 1 500 korun, reálná klesla

Za první pololetí letošního roku byla průměrná hrubá měsíční mzda na jihu Čech 35 203 korun. Vyplývá to z předběžných výsledků, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně je částka vyšší, reálná mzda ale už tři čtvrtletí klesá.

Ve srovnání s prvním pololetím roku 2021 došlo k nárůstu průměrně hrubé měsíční mzdy o 1 573 korun, tedy o 4,7 procenta. 

„Spotřebitelské ceny se v České republice zvýšily za uvedené období o 13,5 procenta. Ve srovnání s prvním pololetím 2021 vzrostla průměrná mzda v Česku nominálně o 5,8 procenta, reálně se však snížila o 6,8 procenta,“ informovala v tiskové zprávě Petra Dolejšová z Krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích. 

V případě nárůstu byl Jihočeský kraj na třetí nejnižší příčce. Stejné umístění obsadil region z pohledu relativní hodnoty. Celorepublikový průměr byl 39 033 korun, což je částka meziročně vyšší o 2 135 korun. 

„Z pohledu absolutní výše průměrných mezd zaostáváme proti průměru za celou republiku o 3 830 korun a proti průměru za hlavní město Prahu dosahoval rozdíl 13,7 tisíc korun. V rámci celé České republiky mzdy rostly ve všech krajích, nejvyšší nárůst průměrné hrubé měsíční mzdy byl v absolutních hodnotách (+3 214 korun) i v relativním vyjádření (+7,0 %procent) zaznamenán v hlavním městě Praze,“ dodala Dolejšová. 

I přestože průměrná hrubá mzda roste, ta reálná už tři čtvrtletí klesá. „Inflace začíná výrazně snižovat životní úroveň většiny domácností. Mzdy sice rostou, ale výrazně pomalejším tempem než ceny,“ řekl ČTK analytik Deloitte David Marek.

Za letošní druhé čtvrtletí reálná mzda po zahrnutí inflace v Česku klesla meziročně o 9,8 procenta. V okolních zemích sice reálné mzdy klesají také, ale ne tak rychle jako v u nás. V Německu a na Slovensku došlo ke snížení o 1,4 procenta, v Rakousku o 1,8 procenta a v Polsku o 2,2 procenta, citovala ČTK analýzu společnost XTB.

Ohodnoť článek

Foto Denisa Albaniová

Štítky jižní čechy, Jihočeský kraj, mzdy, finance, peníze, statistika, čsú, mzda, Český statistický úřad, Česko, průměrná mzda, Praha, David Marek, Deloitte, X-Trade Brokers, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrná mzda v Jihočeském kraji vzrostla o zhruba 1 500 korun, reálná klesla  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.