Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Za zastřelení muže policista do vězení nepůjde, za zabití dostal podmínku

Policista David Knapík, který při službě na Jindřichohradecku bez předchozího varovného výstřelu zastřelil opilého agresivního muže, do vězení nepůjde. Za zabití a za zneužití pravomoci si měl za mřížemi odpykat 3,5 roku, pražský vrchní soud mu ale včera trest zmírnil na tříletou podmínku s pětiletou zkušební dobou. Rozhodnutí je pravomocné, pro Knapíka to znamená konec u policie. Muž uvedl, že bude zvažovat podání dovolání.

„V daném případě není ještě nutné působit na nápravu obžalovaného nepodmíněným odnětím svobody,“ uvedl předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. Knapík podle něj překročil meze stanovené pro oprávněné použití zbraně a pro nutnou obranu. „Naprosto zásadní linkou je ale spoluzavinění poškozeného i poškozené, která zcela zbytečně na místo zavolala hlídku policie,“ zdůraznil soudce.

Knapík s kolegou vyjeli večer 5. srpna 2020 do chatové osady v katastru obce Smržov kvůli nahlášenému konfliktu muže s jeho partnerkou. Proti Knapíkovi tento muž s křikem vyběhl s plynovou maskou na hlavě. Knapík nabil služební zbraň, na muže namířil a vyzval ho, aby si lehl. Muž nereagoval a nevyslyšel ani další výstrahy, kterými ho policista varoval, aby se nepřibližoval, jinak začne střílet. Místo toho si svlékl tričko, prohlásil, že se nebojí, a pokračoval v pohybu. Knapík poté na muže třikrát vystřelil a usmrtil ho. Hned první výstřel zasáhl srdce.

„Poškozený nedbal toho, že jde o policisty. Útok proti nim chtěl vést a dělal vše pro to, aby byl útok úspěšný,“ shrnul Lněnička. Knapík měl však podle něj střílet tak, aby následky byly co nejmenší. „Je otázka, zda by, když by střelil mimo, poškozený ustal v pohybu směrem k němu. Ale pokusit se o to obžalovaný měl, případně trefit poškozeného jinam než do hrudníku,“ uvedl soudce. Připomněl, že podmínky, ve kterých Knapík střílel, označili střelci za mimořádné. Soud ale při rozhodování o vině neopominul to, že na místě byl druhý policista, na jehož pomoc se Knapík mohl spolehnout.

Soud poslal policistu za zabití muže v chatové oblasti na 3,5 roku do vězení

Českobudějovický soud poslal policistu, který při zásahu zastřelil muže, na 3,5 roku do vězení. Tragická událost se stala v chatové oblasti u Smržova na Jindřichohradecku před dvěma lety. Obžalovanému Davidu Knapíkovi hrozilo za zabití a zneužití...

 

Obhajoba se domáhala Knapíkova osvobození. Poukazovala mimo jiné na to, že zastřelený muž byl recidivistou, který měl už dříve konflikty s policisty. Báli se jej i lidé z chatové osady, kteří upozorňovali, že policisté museli v minulosti na místě zasahovat i dvakrát v týdnu. Vypověděli, že muž například po okolí chodil s mačetou nebo s železnou tyčí. V době zákroku měl v těle čtyři promile alkoholu, jeho družka dvě. Advokát zmínil i to, že muž nikdy nepracoval a neplatil daně ani pojištění.

„Byl velice agresivní. Sloužil jsem 12 let, ale s takovou mírou agrese jsem se nesetkal. Působilo to na mě, jako že ten člověk je naprosto nepříčetný. Vzal si plynovou masku, aby mi znemožnil moji obranu. Kdyby ji neměl, použil bych slzotvorný prostředek a zákrok by byl zcela standardní,“ řekl soudcům Knapík. „Nevím, jak bych se zachoval, kdybych se dostal do stejné situace. Lituji toho, omluvil jsem se už mockrát. Je to pro mě velice těžké. Ať rozhodnete jakkoliv, přijmu to,“ dodal. Dříve uvedl, že chtěl prvním výstřelem agresivního muže varovat a že na srdce nemířil.

Družka zastřeleného se domáhá odškodného ve výši dvou milionů korun, což Knapíkův advokát označil za absolutně nepřiměřené. Soudce ženu odkázal do civilního řízení. „Máme za to, že nárok je do jisté míry oprávněný, ale jeho výše je sporná,“ poznamenal Lněnička s tím, že občanskoprávní soud bude muset přihlédnout ke spoluzavinění zastřeleného i družky.

Součástí původního rozsudku českobudějovického krajského soudu bylo i zabrání Knapíkovy soukromé sbírky pistolí. Toto opatření odvolací senát zrušil s tím, že není namístě, protože policista střílel služební zbraní a jeho sbírka nijak nesouvisí s trestnou činností.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK / Václav Pancer

Štítky ČR, soud, policie, zabití, Vrchní soud v Praze, zbraň, okres Jindřichův Hradec, věznice, Smržov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za zastřelení muže policista do vězení nepůjde, za zabití dostal podmínku  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.