Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Kvůli rostoucí migraci zesílili bavorští policisté namátkové kontroly u česko-německých hranic

Bavorští policisté kvůli rostoucí migraci zesílili namátkové kontroly na pomezí s Českem a Německem. Podle českých řidičů je tam v tomto týdnu víc policejních hlídek. Jejich kontroly jsou namátkové, nevyhnou se jim ani dodávky, autobusy a osobní vozy s německou registrační značkou.

Na prvním odpočívadle v Německu stála dvě policejní auta a zhruba deset vyzbrojených policistů v černých oblecích, jako má česká zásahová jednotka. Poté tam přijela ještě policejní dodávka, která jela za německým autobusem, který policisté odklonili na odstavné parkoviště a kontrolovali jeho cestující," popsal pro ČTK svědek situaci na dálničním přechodu Rozvadov-Waidhaus na D5 v Plzeňském kraji na Tachovsku. Přímo za hranicemi, kde jsou většinou hlídky německé policie, koncem pracovního týdne žádná auta nestála.

Jedná se o intenzivnější kontroly během běžného výkonu služby v souvislosti s tranzitní migrací... nekontrolují hned na hranici, ale ve vnitrozemí v blízké vzdálenosti od hranic, tedy do určitého přesně daného okruhu několika kilometrů v určité výseči," uvedl český policejní zdroj, který nechtěl zveřejnit jméno.

Zesílené hlídky potvrdil novinářům také starosta Všerub na Domažlicku Václav Bernard (STAN). „Už dva dny stojí hlídky na německé straně a namátkově kontrolují automobily. Kontrolují i německá auta," uvedl. Prohlížejí nejen větší vozy, ale i osobní auta.

O důslednější ostraze hranic rozhodl bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann, jeho nařízení platí do odvolání. Kvůli již četnějším kontrolám na rakousko-německé a rakousko-maďarské hranici se migranti na takzvané balkánské trase snaží do Německa dostat oklikou přes Slovensko a Česko. ČR proto dočasně obnovila stálé kontroly na česko-slovenské hranici. Na slovenské hranici obnovilo kontroly minulý týden také Rakousko.

Nejen migranty mířícími do Německa přes Balkán, ale také možným nebezpečím z Ruska zdůvodnil bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann četnější namátkové kontroly na hranicích s Českem a Rakouskem. Přísnější režim v pohraničí platí do odvolání. Výhrady proti kontrolám vyslovil nejvyšší politický představitel sudetských Němců Bernd Posselt, podle kterého hrozí opětovné rozparcelování srdce Evropy.

„Vzhledem ke složité situaci související s ruskou politikou si nemůžeme dovolit, aby do Evropské unie mohl přicházet tak jednoduše velký počet lidí s nejasnou identitou. A proto bylo opravdu nutné, aby vnější hranice EU byly ještě důsledněji kontrolovány,“ řekl Herrmann v rozhlasové stanici Deutschlandfunk. Podle ministra je ostraha vnějších hranic evropského bloku nedostatečná. Tím také Herrmann ve čtvrtek vysvětlil, proč nařídil v pohraničí s Českem a Rakouskem intenzivní namátkové kontroly.

Herrmann uvedl, že Bavorsko pohraničí kontroluje nejen drony s termokamerami, ale také s pomocí vlastní zemské pohraniční policie. V jejích řadách nyní slouží asi 800 lidí, do roku 2025 by jejich počet měl vzrůst na více než tisícovku.

Bavorská pohraniční policie v zásadě nemá žádné zvláštní pravomoci, protože za ostrahu hranic je odpovědná výhradně spolková policie. Bavorský ústavní soud navíc rozhodl, že bavorský sbor zčásti porušuje ústavu, neboť bavorští pohraničníci pracují v rozporu s rozdělením kompetencí v Německu. Vláda bavorského premiéra Markuse Södera ale zdůrazňuje, že zemská pohraniční policie pracuje v součinnosti se spolkovou policií.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky bavorská policie, zesílené kontroly, rostoucí migrace, hranice, migrace, Německo, Česko, policie, Joachim Herrmann, Rakousko, Evropská unie, Markus Söder, Bernd Posselt, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli rostoucí migraci zesílili bavorští policisté namátkové kontroly u česko-německých hranic  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.