Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

České Budějovice jsou ve druhém kole. O titul Evropské hlavní město kultury usiluje také Broumov

České Budějovice mají důvod k oslavám. Jihočeské město se dostalo do druhého kola kandidatury, ve kterém bude usilovat o titul Evropské hlavní město kultury pro rok 2028. Porota poslala dál také Broumov.

U vyhlášení byl na ministerstvu kultury tým, který má kandidaturu na starosti. Část z něj sledovala živý přenos v prostorách výměníku na českobudějovickém sídlišti Šumava. Na všech přítomných byla vidět nervozita.

Při vyhlašování postupujících nejprve zaznělo město Broumov. Na druhém a posledním lístečku se pak objevily České Budějovice, a tak se ve výměníku začalo slavit. V prvním kole končí Brno a Liberec. 

„Čeká nás druhé kolo, které bude trvat devět měsíců. Porota by se měla do té doby sejít znovu a zhodnotit přihlášky, které budeme podávat. Ty přihlášky navazují na materiály z kola prvního, ale budeme je rozpracovávat. Porota pak vyhodnotí, které město se v přípravě posunulo dál,“ řekla Budějcké Drbně po vyhlášení Barbora Geny z týmu, který má kandidaturu na starosti. O celkovém vítězi bude jasno v létě příštího roku. 

V uplynulých měsících už město ožilo akcemi, které souvisí s kandidaturou. To by mělo pokračovat. „To, že děláme konkrétní projekty během přípravy, je zásadní, i přestože to není povinnost. Pro nás je ale důležité, abychom se s lidmi bavili a ukazovali jim, co kandidatura může pro město znamenat,“ vysvětlila Geny. 

Například projekt Kul.turista by měl pokračovat. Všechny další naplánované akce vycházejí z lokálních potřeb a témat, která mají potenciál oslovit i evropské publikum. „Jedním příkladem za všechny může být projekt Ars Biologika propojující vědu a umění, který vychází z tradice Země Živitelky, poznatků Biologického centra AV ČR a zkušeností festivalu Ars Electronica v Linci. Přihláška obsahuje vedle 39 uměleckých projektů také strategii pro postupnou profesionalizaci kulturních aktérů, posilování participace obyvatel, nebo zapojení škol. Přihláška byla vzhledem k pravidlům soutěže až doposud tajná. Teď je dispozici na webu kandidatury budejovice2028.eu,“ uvedl v tiskové zprávě Matěj Vlašánek, programový ředitel kandidatury.

Přihláška Českých Budějovic na Evropské hlavní město kultury vznikala sedmnáct měsíců. Barbora Geny upozornila, že výsledkem celé kandidatury má být posunutí kulturního prostředí ve městě. „Ty věci tady mají vzniknout a zůstat i po roce 2028,“ popsala. 

Broumov má přes sedm tisíc obyvatel a nachází se v Královehradeckém kraji. Velikost ale nehraje roli, což potvrdily výsledky prvního kola, kde skončila města Brno a Liberec. „Porota vyslala signál, jak o titulu přemýšlí. Podle nás jde o to - a dnes se to potvrdilo - jaký posun je město schopno udělat během těch šesti let. Tam mají Budějovice i Broumov velký potenciál,“ dodala Barbora Geny. 

Výsledky sledovala i Dagmar Škodová Parmová (ODS), která by se měla za pár dní stát oficiálně první primátorkou města. „Při té tiskové konferenci to na mě dopadlo, byla jsem hrozně nervózní. Při vyhlášení jsem měla slzy v očích, mám velkou radost,“ reagovala. 

Velké investice nyní město nečekají. Nutné bude rozpracovat stávající přihlášku a více zapojit obyvatele města, sdělila Škodová Parmová. 

„Tým spolku Budějovice 2028, pověřený přípravou kandidatury, vytvořil komplexní přihlášku, do které se kromě potřeb kulturních aktérů promítla také témata z oblasti cestovního ruchu, sociálního sektoru, vzdělávání nebo životního prostředí. Kandidatura na Evropské hlavní město kultury není jen celoročním festivalem. Je to strategický rozvojový projekt, který zásadním způsobem pozitivně ovlivní vývoj a směřování města v nejbližších desetiletích, jako se podařilo například nedalekému Linci. Prostřednictvím kulturního programu může přinést zvýšení atraktivity města i regionu, rozvoj kritické i kulturní infrastruktury, zkvalitnění života ve městě i navázání strategických evropských partnerství,“ vzkázal dosavadní náměstek primátora pro kulturu Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky České Budějovice, kultura, kandidatura, ehmk, Broumov, Evropské hlavní město kultury, projekt, Brno, Ministerstvo kultury České republiky, Liberec, Šumava, Linec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice jsou ve druhém kole. O titul Evropské hlavní město kultury usiluje také Broumov  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.