Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Unikátní jilm, který stojí v Písku, se dočkal speciálního ošetření

Stojí v centru Písku a jeho stáří odhadují odborníci na zhruba 130 let. Jilm v Palackého sadech nyní prochází speciálním ošetřením, které má do budoucna zajistit jeho dobrý stav. Podle odborného posudku je jilm svým vzrůstem, objemem i umístěním jedinečný v Česku i v celé střední Evropě.

Informovalo o tom město Písek v tiskové zprávě. Vybraná firma v těchto dnech odtraňuje starou zeminu, kterou nahradí nový substrát. Speciální systém pak zajistí kořenům dostatečný přísun živin, vzduchu a zadrží vláhu, aby jilm přečkal období chudé na srážky. 

„Do kmenu stromu byl také pomocí makro-injektáže vpraven speciální roztok obsahující důležité živiny, které potřebuje pro zdárný růst. Kvůli extrémnímu okolí kmene však byla přirozená tvorba těchto látek v listech limitována. Součástí roztoku byly i fungicidy, které jilm ochrání před houbovými chorobami,“ uvedl v tiskové zprávě koordinátor městské zeleně Ondřej Kofroň.

Po výměně zeminy dojde na ořezání koruny jilmu i sousedního stromu. Vznikne také malý plot, který strom bude chránit. Město se do akce pustilo na základě odborného posudku od pracovníka Lesnické a dřevařské fakulty z Mendelovy univerzity v Brně. 

„Jilm v Palackého sadech je podle odborného posudku svým vzrůstem, objemem i umístěním v prostoru jedinečný nejen v rámci České republiky, ale i střední Evropy. Strom je ve svém věku ve velmi dobrém zdravotním stavu, objevila se u něj jen lokální ložiska onemocnění zvaného grafióza, která lze vhodným ořezem a provedenou injektáží potlačit. Jedinečný jilm si tak zaslouží mimořádnou péči, která mu zajistí delší perspektivu,“ upozornil Kofroň. Příští rok by se jilm měl stát památným stromem.

Místní investici ocenili. „Za mě tedy palec nahoru že se tu zeleň udržuje,“ napsala například do facebookové diskuse Jana Šuncová

Ohodnoť článek

Foto Město Písek

Štítky Písek, strom, jilm, ošetření, příroda, Česko, střední Evropa, Mendelova univerzita v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní jilm, který stojí v Písku, se dočkal speciálního ošetření  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.