Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Jihočeském kraji letos začala výstavba 1 600 bytů, nejvíce jich je na Českobudějovicku

Meziročně o 30 procent méně bytů se letos začalo stavět v Jihočeském kraji. Kromě jiného poklesla výstavba nových bytů v bytových domech. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Nejvíce se staví na Českobudějovicku.

Statistici zveřejnili údaje ze první tři čtvrtletí letošního roku. „V Jihočeském kraji bylo za tři čtvrtletí roku 2022 zahájeno 1 605 bytů, což bylo meziročně o 30 procent méně. Jižní Čechy se na celorepublikové bytové výstavbě podílely pěti procenty a v žebříčku krajů se zařadily na osmé místo,“ shrnula v tiskové zprávě Irena Votrubová z Krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích.

Podle údajů převažovaly bytové domy v nových rodinných domech. Těch bylo 1 100 a meziročně se jejich počet zvedl o osm procent. 

„Nebývalý pokles naopak zaznamenala výstavba bytů v nových bytových domech na jihu Čech. Za devět měsíců roku 2022 jich bylo zahájeno pouze 240, což byla oproti devíti měsícům roku 2021 jen necelá čtvrtina,“ sdělila Votrubová.

Na Písecku vzrostla výstavba o 81 procent

Jako obvykle se nejvíce staví na Českobudějovicku. Tam došlo k meziročnímu poklesu o téměř 40 procent, na celkové výstavbě v kraji se však stále podílí jednou třetinou. K nárůstu naopak došlo ve třech okresech včetně Písecka, kde je meziroční nárůst o 81,4 procenta. 

„Podíl zahájených bytů v nových rodinných domech na celkové výstavbě se napříč jihočes­kými okresy lišil, přesto ve všech převažoval. Zatímco na Strakonicku přesáhl 95 procent, na Českobudějovicku bylo zaznamenáno jen 56,7 procenta zahájených bytů v nových rodinných domech,“ dodala Votrubová.

Statistickým datům odpovídají i zjištění firmy Wienerberger, největšího výrobce pálených cihel a střešních tašek v ČR, uvedla ČTK. Společnost eviduje, že od srpna klesla poptávka po zdicích materiálech. U rodinných domů o 20 až 30 procent, snižuje se i u bytových domů. Od ledna do září zdražily cihly na českém trhu o 22 procent. Příští rok ceny dál porostou, řekl ČTK generální ředitel firmy Kamil Jeřábek

V Českých Budějovicích v uplynulých letech vznikla řada developerských projektů. Výstavbu nových bytů nyní chystá také vedení krajského města. Vzniknout mají v areálu bývalého vojenského cvičiště ve Čtyřech Dvorech. Náměstek primátorky Petr Maroš (ODS) Budějcké Drbně řekl, že investice vyjde na více než miliardu korun.

České Budějovice si mohou vzít na investice úvěr 800 milionů

Úvěr až 800 milionů korun bude mít k dispozici město České Budějovice. Tento týden o tom rozhodli zastupitelé. Podle náměstka primátorky by bylo možné peníze využít například na výstavbu městských bytů v prostorách bývalého vojenského cvičiště.

Na akci by bylo možné využít úvěr až 800 milionů, který v listopadu schválili zastupitelé. „Máme to jako rezervu na akce, které bychom chtěli dokončit. Mezi těmi velkými bych si uměl představit, že peníze poslouží například na výstavbu zhruba 300 městských bytů ve Čtyřech Dvorech. Z pohledu investic tam budeme určitě přes miliardu,“ řekl redakci Maroš. Je podle něj otázkou, zda se pro tento projekt nenajde partner.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky ČR, byty, Jihočeský, jižní čechy, výstavba, stavba, Jihočeský kraj, okres České Budějovice, Český statistický úřad, bytový dům, rodinný dům, Česko, České Budějovice, okres Písek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji letos začala výstavba 1 600 bytů, nejvíce jich je na Českobudějovicku  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.