Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tři muži jeli v noci na jedné elektrické koloběžce. Všimli si jich strážníci

Elektrické koloběžky jsou i nadále předmětem diskusí obyvatel Českých Budějovic. Tento týden strážníci řešili trojici mužů, kteří v noci cestovali na jednom stroji. Debata na toto téma se vedla i při jednání zastupitelů.

Trojice mužů si všimli strážníci, když je zachytil kamerový systém v Krajinské ulici v centru města. Hlídka je dostihla o kousek dál, na stroji už stáli pouza dva. 

„Strážníci oba pětadvacetileté muže poučili o spáchaném přestupku podle zákona o provozu na pozemních komunikacích. Jeden z mužů zaplatil pokutu na místě, druhý z nich však s přestupkem nesouhlasil. Případem se proto bude dále zabývat příslušný správní orgán,“ uvedla mluvčí českobudějovické městské policie Věra Školková

Výběr některých pravidel

- cyklista nesmí k jízdě užít chodník ani přechod pro chodce
- na jednomístném jízdním kole není dovoleno jezdit ve dvou – výjimkou je přeprava dítěte na pomocném sedadle s pevnými opěrami pro nohy
- za snížené viditelnosti je cyklista povinen při jízdě užít světlomet svítící dopředu bílým světlem a zadní svítilnou červené barvy
- děti do 18 let jsou povinny mít při jízdě na hlavě cyklistickou přilbu
Zdroj: Městská policie ČB

Strážníci proto v tiskové zprávě připomněli základní pravidla pro využívání elektrických koloběžek, myslet by na ně měli ale také cyklisté. 

„Největším nešvarem je jednoznačně jízda po chodníku, kde dochází k ohrožení a mnohdy i kolizím s chodci. Častým přestupkem je i jízda na jednomístném jízdním kole či (elektro)koloběžce ve dvou nebo za snížené viditelnosti jízda bez osvětlení,“ zmínila Školková.

Pro jízdu na elektrokoloběžce platí stejná pravidla silničního provozu, jako pro cyklisty. To se ale týká pouze elektrokoloběžek, jejichž maximální konstrukční rychlost je 25 kilometrů za hodinu a jejich výkon nepřesahuje 1 kW. Stroje tyto limity přesahující se považují za motorové vozidlo, upozornila městská policie.

Od června do konce října strážníci řešili 1 668 přestupků cyklistů, přičemž téměř zhruba čtvrtinou se na nich podíleli právě lidé na elektrických koloběžkách. 

Téma se tento týden řešilo také na zastupitelstvu. Mluvila o něm opoziční SPD. „Chtěla bych se zeptat, jestli to (provoz elektrokoloběžek, pozn. redakce) město může regulovat či do toho zasáhnout? Je to poměrně nebezpečné, když vidím, jak na tom jezdí třeba dva lidé bez helem. Už bylo docela dost úrazů,“ uvedla při jednání opoziční zastupitelka Alice Stierandová (SPD).

„Fungování těchto elektrokoloběžek je složitější vůbec v rámci celé České republiky - jaké jsou povinnosti, kde mohou jezdit, jakým způsbem, kdo se na nich má chránit helmou a tak dále,“ reagovala primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS).

VIDEO: Dvě dívky se na elektrické koloběžce střetly s cyklistkou. Nehodu natočila kamera

Na začátku června natočila kamera v Českých Budějovicích nehodu, při které se dvě dívky na sdílené elektrické koloběžce srazily s protijedoucí cyklistkou. Policisté hledají svědky nehody i dívky, které na koloběžce stály.

Na ni navázal náměstek primátorky Lubomír Bureš (ODS), který má na starosti dopravu. „Ta situace je doopravdy složitá. Záleží i na výkonu dané koloběžky. Pro provoz koloběžek platí jako pro jiná vozidla pravidla silničního provozu a musí být vymáhána - jako po cyklistech, motorkářích tak i po koloběžkářích. Cyklistů, motoristů a koloběžkářů je ale velká spousta. Je to možné vymáhat tak, jak je to možné vymáhat s tou silou a početním stavem městské policie. Víc v tuhle chvíli asi udělat neumíme,“ odpověděl. Připomněl, že denně je v ulicích 38 strážníků. 

Primátorka přidala, že se vední města bude věcí zabývat. „Budeme se snažit tlačit na celorepublikové řešení,“ dodala. Opoziční zastupitel Jan Kadlec (SPD) pak vzkázal, že důležité je rozdávat přísné sankce za nedodržování platných pravidel.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky koloběžka, České Budějovice, městská policie, cyklista, obecní policie, Pravidla silničního provozu, Svoboda a přímá demokracie, ODS, Jan Kadlec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři muži jeli v noci na jedné elektrické koloběžce. Všimli si jich strážníci  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.