Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Opraví se Slavie? Firmy neznají francouzské normy, řekl Kuba

Má to být jedna z největších investic v historii města. Nad rekonstrukcí Kulturního domu Slavie v Českých Budějovicích ale visí řada otazníků. Vedení města nyní čeká na nabídky od stavebních firem, ty jsou ale zmatené z projektu, který vychází z francouzských norem.

Proměnu Slavie řešili opět českobudějovičtí radní. Vedení města vzkázalo, že v budoucí smlouvě se stavební firmou chybí důležitý dodatek. 

„Potřebovali jsme tam vložit důležitou pojistku, která tam z našeho pohledu nepochopitelně chyběla. Od začátku se počítá s tím, že se bude akce částečně financovat z dotace. Smlouva ale nemyslela na situaci, kdy bude dodavatel stavbu protahovat. Mohli bychom se dostat do situace, kdy nestihneme povinnou kolaudaci, která je podmínkou pro získání dotace,“ řekl novinářům na tiskové konferenci náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

V případě dotace, o kterou nyní město stojí, je termín kolaudace 25. září. Radní proto do smlouvy vložili podmínku. Pokud by firma nestihla termín, který je pro dotaci důležitý, bude muset zaplatit pokutu ve výši dotace. 

Slavii chceme opravit, zní z budějcké radnice. Výběr stavební firmy se posouvá

Při včerejším mimořádném jednání českobudějovických radních se řešila i plánovaná rekonstrukce Kulturního domu Slavie. Rekonstrukce objektu v centru města vyjde na stovky milionů korun. Politici v projektu chtějí pokračovat, nyní ale musí čekat...

Nabídky od stavebních firem mělo město dostat letos, termín se ale opakovaně posouvá. Nyní by na magistrát měly dorazit nejdéle v lednu. V ideálním případě by pak stavební práce mohly začít v první polovině příštího roku.

To však není jisté. Jihočeský hejtman a městský radní Martin Kuba (ODS) totiž poukázal na další problém. „Firmy se na něco neustále dotazují. Některé věci jsou pro ně komplikované, protože vychází z francouzských norem a tuzemské společnosti netuší, jak to udělat,“ sdělil na tiskové konferenci. 

Ten upozornil na to, že by otazníky mohly způsobit posunutí dokončení rekonstrukce, což by znamenalo, že město přijde o dotaci. Nyní se předpokládá, že bude v ideálním případě ve výši 150 milionů korun. 

Kulturní dům Slavie se nachází v centru města na břehu řeky Malše. Vznikal mezi roky 1871 a 1872. Je chráněnou kulturní památkou. Na počátku své existence fungoval objekt hlavně jako místo pro setkávání německého obyvatelstva. Později ji využívaly politické strany včetně NSDAP. Poté tam sídlila Komunistická strana. V novodobé historii slouží hlavně k pořádání kulturních akcí.

„Nechceme to kazit, ale čím dál víc tam vyskakují věci, které zpochybňují tu časovou realitu a celý ten příběh,“ dodal hejtman. Pro Budějckou Drbnu už dříve potvrdili zástupci ostatních koaličních stran a hnutí, že chtějí v projektu pokračovat. Podporu má akce i v opozici, kde sedí zástupci Hnutí Občané u Budějovice, kteří byli u začátku projektu. Otázkou je, jak se změní názor politiků, pokud by město zjistilo, že nestihne termín a tím pádem nezíská dotaci. 

Přípravy odstartovaly v roce 2019 a v soutěžním dialogu zvítězilo spojení atelierů Chaix &Morel et Associés z Francie, atelieru Christian Anton Pichler a atelieru Jan Proksa z Rakouska.

„Nová podoba počítá s dostavbou budovy směrem k Jihočeskému muzeu, čímž vznikne více prostoru pro hlavní sál ve třetím patře. Jeho kapacita je 235 diváků na sezení a 116 na balkoně. Maximální kapacita míst na stání je 535 lidí a 135 na balkoně. Dále tam bude jeviště pro 60 účinkujících. Sál bude otočen o 90 stupňů oproti současnému stavu. Do malého sálu v prvním patře se vejde 150 sedících diváků a budou se v něm odehrávat koncerty, ale i přenášky, klubové kino a podobně,“ popsala již dříve v tiskové zprávě mluvčí radnice Jitka Brůha Welzlová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky česko, jižní čechy, české budějovice, slavie, rekonstrukce, oprava, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opraví se Slavie? Firmy neznají francouzské normy, řekl Kuba  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.