Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Slavii chceme opravit, zní z budějcké radnice. Výběr stavební firmy se posouvá

Při včerejším mimořádném jednání českobudějovických radních se řešila i plánovaná rekonstrukce Kulturního domu Slavie. Rekonstrukce objektu v centru města vyjde na stovky milionů korun. Politici v projektu chtějí pokračovat, nyní ale musí čekat na odložené podávání nabídek ze strany stavebních firem.

Nové vedení Českých Budějovic se seznamuje s rozdělanými projekty a rekonstrukce kulturního domu patří mezi ty vůbec největší. I proto se včera opět potkali radní, aby nad věcí diskutovali. 

Náměstek primátorky Petr Maroš (ODS), který má na starostii koordinaci velkých projektů, potvrdil, že v souvislosti s opravou Slavie pokračuje pět výběrových řízení. Některé míří ke konci a město je bude vyhodnocovat, jiné pokračují. Druhý zmíněný příklad platí pro tu vůbec nejdůležitější soutěži, při které se se hledá stavební firma. 

„V tuto chvíli k tomu příliš informací sdělit nemůžeme, protože výběrové řízení pokračuje. Mohu potvrdit, že nám stále chodí dotazy od zájemců, což nám natahuje odevzdání finálních nabídek,“ uvedl pro Budějckou Drbnu Maroš. 

Nad opravou Slavie se mimořádně sejdou českobudějovičtí radní

Bude to jedna z největších výzev pro nové vedení Českých Budějovic. Rekonstrukce Kulturního domu Slavie je v pokročilé fázi, město hledá firmu, která objekt opraví, a tak politici naskakují do rozjetého vlaku. Výběrové řízení se nyní prodlužuje a...

Původně se měly obálky rozbalovat 7. listopadu, nyní se tento termín posunul na 1. prosinec. Kolik firem se přihlásí, zatím tedy není jasné. „Samozřejmě doufáme, že cena bude taková, aby se celkové náklady na opravu Slavie vešly do plánované hranice,“ naznačil Maroš. Hranice má být 730 milionů korun, což zahrnuje i ostatní výběrová řízení mimo jiné na vybavení gastroprovozu či audiovizuální techniky. 

Petr Maroš zároveň ujistil, že chce vedení města v záměru pokračovat. Na tom podle něj v radě města panuje shoda. 

„Za nás samozřejmě platí, že jsme pro, abychom v rekonstrukci Slavie pokračovali,“ řekla dnes redakci náměstkyně primátorky Zuzana Kudláčková (Piráti), která má na starosti kulturu. Stejný postoj potvrdil redakci náměstek primátorky Tomáš Bouzek (TOP 09).

Bližší informace k dalšímu vývoji se obyvatelé města dozvědí pravděpodobně v prosinci, až dojde na otevření nabídek od jednotlivých firem. 

Náklady vzrostly o více než 200 milionů korun

V roce 2019 se předpokládalo, že investice vyjde na zhruba 400 milionů korun, od té doby se ale částka navýšila. „Po skončení architektonické soutěže se předpokládaná cena už dle vítězného návrhu pohybovala kolem 508 milionů včetně DPH a po předání dokumentace pro stavební povolení je to zhruba 563 milionů včetně DPH (cena v prosinci 2021). Všechno projednáno radou města v jednotlivých etapách dokumentace,“ popsal letos v létě Budějcké Drbně vývoj bývalý náměstek Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice).

Letos město vyhlásilo předběžné tržní konzultace, aby si hodnotu investice zakutalizovalo s ohledem na rostoucí ceny. Bývalý náměstek primátora Petr Holický (ANO) pak zastupitele informoval, že se na základě výsledků předpokládají náklady mezi 619 a 730 miliony korun včetně daně při případném navýšení.

V opozici je nově Hnutí Občané pro Budějovice, které bylo u vzniku této investice. Dá se tak očekávat, že vedení města bude mít částečnou podporu v opozičních lavicích. To neplatí pro nováčky z SPD. „Jsme pro zásadní přehodnocení vhodnosti a účelnosti některých velkých investičních staveb. Je potřeba zastavit předraženou přestavbu a rekonstrukci KD Slavie. Nejsme proti rekonstrukci této historické budovy, ale proti předražené rekonstrukci a nevhodné skleněné přístavbě, která je zbytečná a podstatně změní vzhled jedné z nejhezčích historických budov ve městě,“ vzkázala zastupitelka Alice Stierandová v Politické koridě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky České Budějovice, slavie, kulturní dům, rekonstrukce, oprava, investice, stavební firma, radnice, ODS, Juraj Thoma, Tomáš Bouzek, Zuzana Kudláčková, ANO 2011, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavii chceme opravit, zní z budějcké radnice. Výběr stavební firmy se posouvá  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.