Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihočeský rok 2021 v číslech: Zemřelo více lidí, klesla kriminalita

Nejméně trestných činů od roku 2000 i vysoká migrace, která pomohla zvýšit počet obyvatel. To jsou některé charakteristiky toho, jak vypadal rok 2021 v Jihočeském kraji. Informovali o tom zástupci Krajské správy Českého statistického úřadu (ČSÚ) v Českých Budějovicích.

Na jih Čech přijeli hlavně Němci. Tuzemských hostů ubylo

Do Jihočeského kraje se začali vracet návštěvníci ze zahraničí, těch z Česka ale ubylo. Region navštěvují hlavně Němci, Rakušané a Slováci. Podle očekávání byly doposud nejsilnější měsíce červenec a srpen. Vyplývá to z údajů Českého statistického...

Statistici při tiskové konferenci zmínili některé údaje, které sledují mimo jiné počet obyvatel, kriminalitu, návštěvnost regionu nebo třeba počet svateb a rozvodů. Budějcká Drbna přináší výběr těch nejzajímavějších za rok 2021.

Loni byl vyšší počet lidí, kteří zemřeli, a zároveň ubylo narozených dětí. „Došlo k nejvyšší úmrtnosti od druhé světové války. Úmrtnost se v letech 2020 a 2021 zvýšila v důsledku pandemie,“ uvedla při tiskové konferenci Pavlína Kubínová z Krajské správy ČSÚ. Zemřelo 8 350 lidí. 

I přes tento trend se však počet obyvatel v Jihočeském kraji navýšil. V Jihočeském kraji, kde je nejnižší hustota obyvatel na kilometr čtvereční, žilo loni 631 801 obyvatel. Přispěla k tomu migrace, která se týkala především lidí ze zahraničí. Podle údajů ČSÚ loni region zaznamenal jeden z nejvyšších migračních přírůstku ve své hostorii.

„Nejvyšší přírůstek v přepočtu na tisíc obyvatel byl na Českobudějovicku, Soběslavsku a Vodňansku. Největší úbytek byl na Dačicku, Vimpersku a Blatensku,“ informovala Petra Dolejšová z Krajské správy ČSÚ. 

Pandemie měla vliv také na počet svateb. „Z dlouhodobého pohledu rozvodovost v kraji klesá. V letech 2020 a 2021 bylo v kraji méně sňatků než v předchozích letech. Do určité míry to negativně ovlivnila koronavirová situace v zemi, kdy se z karanténních důvodů svatby odkládaly,“ řekla Kubíková. Průměrný věk snoubenců se zvyšuje, ženichům bylo loni průměrně 37,8 let, nevěstám 44,4 let.

Meziročně se podle statistik zvedla průměrná hrubá měsíční mzda. V roce 2021 dosáhla 37 715 korun, což je osmá nejvyšší hodnota ve srovnání s ostatními kraji. Muži podle údajů vydělávají víc, průměr to loni bylo 40 504 korun, v případě žen dosáhla průměrná hodnota částky 34 525. 

Poklesla také kriminalita. Policie loni řešila 7 484 trestných činů, což je nejnižší údaj od roku 2000. Meziročně jich bylo o šest procent méně. Objasněnost byla 65,6 procent.

Nejsilněji zasáhla pandemie cestovní ruch. V případě návštěvnosti hotelů a penzionů došlo k propadu o téměř 40 procent. Ubylo hostů hlavně z Asie, později téměř všech ze zahraničí. Ti se postupně vraceli, a zároveň loni cestovnímu ruchu významně pomohla česká klientela. „Změnila se skladba hostů. Dvoutřetinový úbytek zahraničních hostů nahradili lidé z tuzemska,“ dodala Kubínová. 

Při sčítání lidu se statistici ptali i na víru. K otázce se více než třetina lidí nevyjádřila. Z těch, kteří odpověděli, bylo 67 procent bez vyznání. Věřících bylo 33 procent, převažovali katolíci, řekla Dolejšová. Vyplývá to také z výsledků loňského sčítání lidu.

V zemi loni žilo zhruba 10,5 milionu lidí. Bezmála polovina z nich bydlela ve čtyřech krajích, a to v Praze, Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Průměrnému obyvateli republiky bylo 42,7 roku.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský rok 2021 v číslech: Zemřelo více lidí, klesla kriminalita  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.