Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Opravené jihočeské vodní dílo by zvládlo povodeň z roku 2002

Společnost Metrostav předala státnímu podniku Povodí Vltavy opravené vodní dílo Hněvkovice. Po rozsáhlé rekonstrukci zadrží stavba až desetitisíciletou povodeň. To znamená, že by udržela i tragickou povodeň z roku 2002.

Vodní dílo Hněvkovice se nachází na Českobudějovicku. Výstaba začala v roce 1980 a skončila v roce 2010. Dnes tvoří společně s vodním dílem Kořensko dva nejnovější stupně Vltavské kaskády.

„Rekonstrukce vodní nádrže Hněvkovice byla jedinečná právě v tom, že kromě bezpečnostních přelivů jsme využili ke zvýšení bezpečnostní kapacity i plavební komoru jako objekt pro převod povodňových průtoků. V nelehké covidové a pocovidové době se nám podařilo dokončit hned několik významných vodních staveb po celé republice,“ uvedl v tiskové zprávě Jan Prokeš ze společnosti Metrostav.

Plavební komora Hněvkovické přehrady má nová vrata. Váží jako dva naložené kamiony

Jeden z největších mobilních jeřábů minulý týden umístil dolní vrata plavební komory na Hněvkovické přehradě. Konstrukce váží 70 tun, což je zhruba stejně jako dva plně naložené kamiony. Rekonstrukce vodního díla bude brzo hotová.

Na podzim firma dokončila zbývající ocelovou část strojovny vrat a drobné zámečnické práce. Kromě jiného technici také aktualizovali softwarové vybavení systému řízení plavební komory a bezpečnostních přelivů. Následné testy byly úspěšné. 

„Součástí vodního díla je betonová hráz, plavební komora a vodní elektrárna. Rekonstrukce začala v květnu 2020, tedy na konci první covidové vlny v Česku. Investorem projektu byl státní podnik Povodí Vltavy. Projekt spolufinancovalo Ministerstvo zemědělství prostřednictvím dotačního programu Prevence před povodněmi IV jako podprogram Národního plánu obnovy,“ dodal mluvčí Skupiny Metrostav Vojtěch Kostiha

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Metrostav

Štítky hněvkovice, jižní čechy, česko, povodí vltavy, metrostav, vodní dílo, voda, řeka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravené jihočeské vodní dílo by zvládlo povodeň z roku 2002  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.