Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeští hasiči loni zaznamenali více zásahů než v minulých letech

Jihočeští hasiči loni zaznamenali další růst počtu zásahů. Vyjížděli k 11.117 událostem, což je přibližně o sedm stovek více než v roce 2021. Více než polovinu výjezdů přitom tvořily takzvané technické zásahy, do nichž mimo jiné patří například odklízení následků silných větrů a jiných událostí spojených s extrémním počasím, ale třeba i odstraňování nebezpečného hmyzu či otevírání zavřených prostor.

„Důvodem loňského nárůstu celkového počtu událostí byly především zásahy spojené s řešením ukrajinské krize a také s likvidací následků několika větrných smrští,“ informovala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Hasiči se loni výrazně podíleli na provozu krajského asistenčního centra pro uprchlíky. A často přepravovali Ukrajince, kteří do České republiky odešli kvůli válce z tohoto centra do náhradního bydlení.

Také loni tvořily více než polovinu výjezdů technické zásahy. V roce 2022 jihočeské jednotky vyjely k 7135 takovým událostem. Do této statistiky spadá například odstraňování nebezpečného hmyzu nebo otevírání zavřených prostorů. Loni se do ní ale promítly právě také přepravy ukrajinských uprchlíků.

Loni zároveň meziročně vzrostl počet požárů, které hasiči likvidovali. Šlo o 1313 požárů, když o rok dříve jich bylo 949. „Hasiči u všech typů zásahů evakuovali 4020 lidí. Jsou zde započítané nejen evakuovaní u zásahů, ale také všichni ukrajinští uprchlíci, kterým jsme zajišťovali transport do místa jejich ubytování. V přímé souvislosti s požáry bylo evakuováno 933 lidí,“ uvedla dále Matějů. Požáry loni na jihu Čech způsobily škodu za více než 192 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto HZS LK

Štítky ČR, hasiči, Jihočeský, statistika, 2022, zásahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští hasiči loni zaznamenali více zásahů než v minulých letech  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.