Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Ministerstvo zruší na jihu Čech deset pracovišť finančních úřadů, obce krok kritizují

Ministerstvo financí (MF) zruší od července v jižních Čechách deset územních pracovišť finančních úřadů. Bude to ve městech Blatná, Dačice, Kaplice, Milevsko, Soběslav, Trhové Sviny, Třeboň, Týn nad Vltavou, Vimperk a Vodňany. Zástupci měst krok více či méně kritizují, stát by měl podle nich šetřit jinde.

Je to opak stylu, že je potřeba státní správu přiblížit lidem. Zrušili katastrální úřady, poštu nám naštěstí nezruší, ještě jde o to, jestli nám zruší pracák (pobočku úřadu práce). Uvědomuji si, že se musí začít šetřit. Předpokládám, že největší náklady na tu správu dělají mzdy. Radost z toho ale nemám, kdybychom to řešili my, tak jinou cestou. Když se podíváme na úřad ombudsmana, kde mělo být dvacet lidí a dnes je tam 80 právníků, když se podíváme na NKÚ, který sice dělá možná užitečnou práci, ale nemá žádné pravomoci, když se podíváme na Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran, na nešťastnou inkluzi, kdy nám vzniklo 25.000 asistentů ve školách... Prostor na úspory tady je,“ řekl třeboňský starosta Jan Váňa (ODS).

Města, kde se zruší finanční úřady
Blatná, Dačice, Kaplice, Milevsko, Soběslav, Trhové Sviny, Třeboň, Týn nad Vltavou, Vimperk a Vodňany

Váňa dodal, že rušení by čekal teprve poté, až stát vyhodnotí, co přinesly povinné datové schránky pro OSVČ. Nerušil by celá územní pracoviště, snižoval by počty pracovníků. Návrh ministerstva financí nevítá ani vodňanská radnice.

„Určitě to není dobře pro občany. Nevím, co s tím budeme schopni udělat, má se za námi zastavit vedoucí finančního úřadu ze Strakonic. Jestli bude možnost, abychom to zvrátili, budeme se o to snažit. Teď sem jezdí na odloučené pracoviště do Vodňan (pracovníci finančního úřadu) dva dny v týdnu,“ řekl vodňanský starosta Martin Macháč (ANO).

Záměr MF kritizuje i kaplická radnice. „Pokud chtějí někde něco rušit, ať je to finanční úřad nebo snižování stavu lékařů, je to pro občany vždycky špatně,“ řekl ČTK kaplický místostarosta Václav Mikeš (SPD). Starosta Soběslavi Jindřich Bláha (ODS) bude o situaci jednat s ředitelem Finančního úřadu pro Jihočeský kraj. „Byl bych radši, kdyby (za námi) někdo přišel dřív, než je rozhodnuto,“ řekl Bláha.

MF zruší v zemi 77 z 201 územních pracovišť finančních úřadů. Z toho 56 budou pracoviště, která už teď fungovala v omezeném režimu. Místo zrušených úřadů nabídne Finanční správa lidem zvláštní linky pro telefonické konzultace, v době podávání daňových přiznání rozšíří výjezdy do obcí. Odborní pracovníci rušených úřadů se přesunou jinam. Ministerstvo neupřesnilo, zda bude také úředníky propouštět.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, daně, vláda, správa, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo zruší na jihu Čech deset pracovišť finančních úřadů, obce krok kritizují  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.