Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Sokolí pár vychovává nad Českými Budějovicemi čtyři mláďata

Celkem čtyři nová mláďata sokola stěhovavého zkontroloval tento týden ornitolog na ochozu komínu v Českých Budějovicích. Pár tam obývá hnízdo ve výšce 120 metrů. Lidé mohou život rodinky sledovat živě.

Sokolí pár vyrazil do výšky zkontrolovat Václav Beran, zoolog a výzkumný pracovník sdružení Alka Wildlife. „Jde o dva samečky a dvě samičky a jedny z prvních mláďat vylíhlých v hnízdech, která v Česku monitorujeme. A vůbec první okroužkovaná. Jsou zdravá a ve výborné kondici,“ uvedl Beran, když sestoupil z výšky 120 metrů.

Letošní českobudějovickou populaci sokola stěhovavého tvoří dvě samičky a dva samečci. Foto: Teplárna České Budějovice

Život rodinky mohou lidé sledovat na webu ZEVO Vráto. Mláďata přišla na svět v týdnu po Velikonocích, informovala Teplárna České Budějovice v tiskové zprávě. 

Do budky se sokolí pár vrací od roku 2019. Letos je na stejném místě popáté a celkem tam přišlo na svět už 18 mláďat. Jedno z nich se před nedávnem usadilo v Brně se samicí z Německa. V Česku nyní žije několik desítek sokolích párů. 

„Sokoly z Vráta sleduji od samotného začátku. Jedná se o velmi kompaktní pár. Samice je viditelně větší než samec, což je běžné,“ popsal Beran.

Vrátecký komín je vysoký 160 metrů a je jednou z nejvyšších betonových staveb v jižních Čechách. S jeho využitím se počítá i pro provoz zamýšleného areálu ZEVO Vráto.

Každoročně je samec schopen partnerku při hnízdění uživit, což se projevuje vylíhnutím celé snůšky a její dobrou kondicí v následujícím období. Většinou jde o první mláďata v republikovém srovnání. Takových párů je málo,“ dodal ornitolog.

Mláďata dostávají kroužek kolem 20 dnů, po dalších 25 dnech mohou sama bezpečně létat a budku začínají opouštět.

Zbytek roku žijí ve volné přírodě. Dospělosti se dožije přibližně třetina těchto dravců a často žijí desítky kilometrů od místa, kde se narodili. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Teplárna České Budějovice

Štítky české budějovice, vráto, komín, sokol, pár, mláďata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolí pár vychovává nad Českými Budějovicemi čtyři mláďata  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.