Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Klíšťata jsou aktivní. Na jihu Čech je 74 potvrzených případů lymeské boreliózy

V minulém týdnu zaznamenali jihočeští hygienici celkem 74 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy a dva případy klíšťové encefalitidy. V regionu se předpokládá vysoká až mimořádně riziková aktivita klíšťat.

Loni bylo ve stejném období 44 případů lymeské boreliózy, letos jich je 74. Nejvíce jich hygienici zaznamenali na Českobudějovicku a Táborsku - 20. 

„Onemocnění klíšťovou encefalitidou se vzhledem k charakteru onemocní a prokazování začnou ve statistikách projevovat až v dalších týdnech. Letos jsou evidována dva nahlášené a potvrzené onemocnění na Strakonicku a Prachaticku, vloni byly v kraji evidovány v tomto období rovněž dva případy. Vloni onemocnělo v Jihočeském kraji za celou sezonu celkem 529 obyvatel lymeskou boreliózou a 130 klíšťovou encefalitidou,“ shrnula ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová

K dalším onemocněním, typickým pro nastupující teplé období roku, patří salmonelóza a kampylobakterióza. Jde o onemocnění, která souvisí s nedostatečně tepelně upraveným masem, týká se to ale také vajec či lahůdkářských výrobků, varují hygienici. 

Jihočeský kraj je dlouhodobě regionem s jedním z nejvyšších výskytů klíšťové encefalitidy ve střední Evropě, v posledních letech stoupají i počty nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy.

Výskyt lymeské boreliózy za posledních pět let

V r. 2018 to bylo 473 případů
V r. 2019 to bylo 431 případů
V r. 2020 to bylo 367 případů
V r. 2021 to bylo 270 případů
V r. 2022 to bylo 529 případů
Zdroj: KHS Jihočeského kraje

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky jihočeský kraj, česko, borelióza, klíště, zdraví, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klíšťata jsou aktivní. Na jihu Čech je 74 potvrzených případů lymeské boreliózy  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.