Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Podél Vltavy vzniká volnočasový areál. Nabídne šest hřišť i občerstvení

Za 60 dnů má vzniknout v Českých Budějovicích nový volnočasový areál, který nabídne mimo jiné šest nových hřišť na plážový volejbal. Město dnes předalo staveniště a v polovině července mají být práce u konce. Investice vyšla na 68 milionů korun, prodražila se kvůli buňkám, kde bude občerstvení.

Stavět se bude podél cyklostezky spojující České Budějovice a Hlubokou nad Vltavou. Volnočasový areál vznikne vedle Nového mostu na Strakonické ulici. 

„Dnes jsme předali staveniště. Chceme to udělat v rekordním čase 60 dnů,“ potvrdil Budějcké Drbně náměstek primátorky pro investiční výstavbu, koordinaci a přípravu velkých projektů Petr Maroš (ODS). 

Co všechno na levém břehu Vltavy vznikne? Vybraná firma tam vybuduje workoutové hřiště, hřiště pro děti a také hned šest hřišt na plážový volejbal. Čtyři z nich budou mezi cyklostezkou a řekou, dvě vzniknou nad cyklostezkou. „Dvě hřiště budou mít parametry pro mezinárodní utkání, k dispozici tam budou také tribuny,“ popsal Maroš.

Lokalita, která má projít proměnou. Autor: Město České Budějovice

Cyklostezku využívají hlavně v létě tisíce lidí, nový areál vzniká v úseku, který je velmi rušný. Zástupci města si proto uvědomují, že není ideální, aby cyklostezka volnočasový areál rozdělovala na dvě části. 

„Rádi bychom ji později přeložili směrem k objektům firem, které se tam dnes nachází. Trasa by vedla podél plotu a ze stávající cyklostezky by se stal klasický chodník pro pěší,“ dodal Maroš. 

To už letos v březnu avizoval jihočeksý hejtman a českobudějovický radní Martin Kuba (ODS). „Ta stezka je poměrně frekventovaná, z našeho pohledu v létě až přetížená. Potřebujeme se dostat do situace, kdy se celý areál spojí. Proto máme v plánu ji přeložit na zadní stranu hal, abychom zamezili tomu, že se lidé budou plést mezi kolaře nebo bruslaře, a z té původní trasy bude promenáda. Toto ale určitě nestihneme provést v letošním roce,“ vysvětlil. 

U Vltavy vznikne i nové občerstvení. Právě kvůli tomu se také celá akce prodražila. Původní odhad byl zhruba 45 milionů korun, buňky určené pro občerstvení byly ale dražší, než se předpokládalo. Proto se cena vyšplhala na 68 milionů. 

Část levého břehu Vltavy se promění na volnočasový areál. Otevře se už v létě

Kavárna, občerstvení, workoutové a dětské hřiště nebo hřiště na volejbal. Nejen to by mělo během letošního léta vyrůst na levém břehu Vltavy, kde město plánuje vytvořit sportovně relaxační areál. Rada města dnes schválila na první etapu záměru...

Zástupci města už vypsali výběrové řízení na provozovatele nového občerstvení. Přihlásil se jeden uchazeč, soutěže ale ještě není u konce. Areál bude bezbariérový.

Autorem vizualizací je budějcký ateliér A8000. „Kolem vody se pohybujeme 20 let a celou dobu říkáme, že když se na Budějce podíváte z letadla, tak je to město na vodě, o které ale neví. Toto je podle mě první konkrétní věc, díky které se k té vodě otáčíme. Lidé si už bez architektů a politiků dávno rozhodli, že ta lokalita je prima. My za nimi jen klopýtáme a doháníme to,“ řekl na březnové tiskové konferenci architekt Martin Krupauer.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová, Vizualizace: Město České Budějovice

Štítky české budějovice, vltava, sport, beachvolejbal, plážový volejbal, občerstvení, město, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podél Vltavy vzniká volnočasový areál. Nabídne šest hřišť i občerstvení  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.