Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Stát řeší budoucnost pozemků u Schwarzenberské hrobky. Město je odmítlo

Je to jedno z nejnavštěvovanějších míst v okolí Třeboně. Schwarzenberskou hrobku si každý rok prohlédnou desítky tisíc lidí. Zájemci se k památce dostanou přes park a právě budoucností těchto pozemků se nyní zabývá stát.

Celou věc má nyní na starosti Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Ten převzal park v okolí Schwarzenberské hrobky v Domaníně od Národního památkového ústavu začátkem března tohoto roku. 

Michaela Tesařová Budějcké Drbně sdělila, že byly pozemky pro památkáře nepotřebné. „Vzhledem k tomu, že je i pro ÚZSVM nepotřebný, hledáme pro něj v souladu se zákonem definitivního vlastníka,“ řekla redakci Tesařová. 

Právě proto se věc dostala na jednání třeboňských zastupitelů. Ti nabídku ze strany státu řešili a diskutovali nad případnou budoucností pozemků. Starosta Jan Váňa (ODS) redakci řekl, že nebylo jasné, zda by šlo o převod úplatný či naopak. 

Schwarzenberská hrobka je hrobka rodu Schwarzenbergů v Domaníně. Založil ji Jan Adolf II. Schwarzenberg. Stavba vznikala mezi lety 1874 až 1877. V hrobce je celkem 26 rakví. Od listopadu 2021 je hrobka ve správě Nadačního fondu Schwarzenberská hrobka v Domaníně, kterou k tomuto účelu založili Karel Schwarzenberg a Elisabeth Pezoldová. Hrobka je přístupná veřejnosti.

„Někteří zastupitelé měli obavy z toho, zda park zůstane otevřený pro občany a návštěvníky. Park je ale veřejné prostranství, jeho užití je dáno územním plánem obce Domanín, nesmí se tam stavět, musí tam být zeleň a je to veřejný prostor. Proto jsou tyto obavy liché,“ tvrdí Váňa. 

Případný zájemce o park podle Váni musí vědět, že bude nutné do pozemků investovat. Údržba stojí podle starosty 700 až 800 tisíc korun ročně. Většina zastupitelů nakonec rozhodla o tom, že město pozemky nepřijme. 

Podle zákona ÚZSVM nabídl jiným státním institucím, žádná však neprojevila zájem. Park odmítli také zástupce obce Domanín. „Aktuálně probíhají jednání s Nadačním fondem Schwarzenberská hrobka ohledně případné bezplatné výpůjčky parku, která by mohla trvat do doby, než by byl areál převeden definitivnímu vlastníkovi. Naším cílem je, aby park byl převeden co nejdříve novému vlastníkovi,“ uvedla Tesařová. 

„Co se týká údržby zeleně, obecně platí, že ÚZSVM provádí práce tak, aby předešel případným škodám na majetku nebo zdraví osob,“ dodala mluvčí. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky jihočeský kraj, česko, kultura, třeboň, schwarzenberská hrobka, zastupitelstvo, starosta, uzsvm

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát řeší budoucnost pozemků u Schwarzenberské hrobky. Město je odmítlo  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.