Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lavice v kině, toalety či skatepark. Obyvatelé Budějc navrhli téměř 30 projektů

Téměř 30 nejrůznějších nápadů přihlásili obyvatelé Českých Budějovic do letošního ročníku participativního rozpočtu. V seznamu jsou nové lavice pro letní kino, rozšíření skateparku u sídliště Máj či pumptrack v areálu Složiště.

Letní kino zdražilo, promítat bude premiérové filmy. Dočká se nových lavic?

Českobudějovické Letní kino Háječek už v sobotu 10. června zahájí novou sezonu. Také letos si provozovatelé připravili některé novinky. V areálu vznikla VIP řada, kde si mohou návštěvníci dát večeři u stolu. Chybět nebudou ani nová lehátka....

Příjem projektů do letošního ročníku participativního rozpočtu skončil ve středu 31. května 2023. Na webu je tak galerie projektů včetně komentáře od samotných autorů.

Včera Budějcká Drbna v souvislosti s otevřením Letního kina Háječek informovala o jednom z nápadů. Provozovatelé areálu navrhují instalaci nových lavic. 

„Kalkulace je 790 tisíc korun. Nyní nepodáváme zpracovaný projekt. Naše vize je o tom, že má dojít k parametrickým změnám. Případný výběr materiálu bude pak předmětem dalším diskuse. Naším cílem je, aby ta nová lavička byla příjemná pro tělo, aby se tady zkrátka dobře sedělo,“ řekl novinářům jeden z provozovatelům Martin Pleva. Kromě většího pohodlí chtějí autoři nápadu, aby u lavic vznikly odkládací plochy na jídlo a pití. 

V galerii je také několik dětských či workoutových hřišť. Například Lenka Hanusová pak navrhuje osvětlení parku u Malého jezu. „Navrhujeme osadit do parku u Malého jezu několik lamp veřejného osvětlení, zejména na cestu mezi točnou MHD okolo občerstvení po lávku vedoucí mezi zahrádkami a dále pod železniční most. V současnosti se zde nenachází žádné veřejné osvětlení a při večerním pohybu cyklistů a chodců jde o potenciálně nebezpečnou oblast,“ popsala ve svém odůvodnění.

V rozpočtu je 10 milionů korun 

Kateřina Clara Baxová by pak stála o boxy, kde by bylo možné si uzamknout kolo tak, aby bylo v bezpečí před zloději. Další část veřejnosti stojí o veřejné toalety na Senovážném náměstí. 

Mezi další větší projekty patří rozšíření skateparku v Parku 4 Dvory. „Stávající skatepark, který máme ve Čtyřech Dvorech, není špatný, ale připadá nám, že je to tam prostě malé. Chtěli bychom jej rozšířit, přidat nějaké nové překážky, abychom zde měli třeba fun box nebo podobný skatepark jako na Gutovce (Praha),“ vysvětlil Jan Kadlec. Odhadovaný rozpočet je 2,3 milionu korun. 

Na zhruba 2,5 milionu korun by pak vyšla investice do pumptrackové dráhy. Ta by podle autorů návrhu mohla vzniknout v areálu Složiště na okraji města. 

Nyní je na programu posuzování projektu, které potrvá do 31. srpna. Od 1. října pak začne hlasování. Město poté vybuduje a zaplatí nápady občanů v součtu za 10 milionů korun. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky české budějovice, participativní rozpočet, pro budějce, projekty, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lavice v kině, toalety či skatepark. Obyvatelé Budějc navrhli téměř 30 projektů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.