Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ministryně Černochová chce modernizovat techniku bechyňských ženistů

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) bude usilovat o modernizaci techniky ženijního pluku v Bechyni na Táborsku. Některá speciální vozidla, která vojáci z Bechyně stále používají, jsou stará i více než 30 let. Černochová to dnes sdělila novinářům při návštěvě 15. ženijního pluku.

„Řekli jsme si, jakým způsobem bychom tady chtěli i v budoucnu posílit modernizací i ženisty. Viděli jsme zde robotické vybavení pyrotechniků, které opravdu odpovídá 21. století. Ale některé automobily jsou ještě z období studené války a mým cílem je posunout je též k tomu 21. století,“ uvedla Černochová.

Armáda postupně modernizuje své vybavení. Například po 45 letech končí s používáním vrtulníků sovětské provenience Mi-24/35. Poslední ostré střelby z bitevníku mají za sebou piloti náměšťské 221. vrtulníkové letky ve vojenském újezdu Boletice. Staré stroje nahradí vrtulníky ze Spojených států. Armáda pořizuje osm víceúčelových strojů UH-1Y Venom a čtyři bitevníky AH-1Z Viper. Dalších starších šest viperů a dva venomy dostane česká armáda ze Spojených států darem za pomoc Ukrajině.

Černochová na dotaz ČTK, zda vyřazené vrtulníky Česko věnuje Ukrajině, přímo neodpověděla. „Dovolte mi, abych nejprve se svým záměrem seznámila vládu a jakmile bude tuto informaci mít a dostanu k tomu nějaký mandát, vyjádřím se i do médií,“ řekla Černochová.

Ministryně obrany navštívila pluk v Bechyni při cestě do Vimperku, kde dnes odpoledne zasedá vláda. Kabinet mimo jiné projedná žádost o půjčku zhruba 170 miliard korun z evropského Nástroje pro oživení a odolnost.

Členské státy musejí případnou žádost o půjčku předkládat současně se žádostí o změny v už schváleném Národním plánu obnovy. Plán vznikl ke zmírnění dopadů epidemie covidu-19 a znovunastartování ekonomiky s využitím evropských peněz z Nástroje pro oživení a odolnost EU v letech 2021 až 2027. ČR z něj původně měla ve formě grantů získat 179 miliard korun.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Maka Alexa

Štítky ČR, vláda, armáda, Černochová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministryně Černochová chce modernizovat techniku bechyňských ženistů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.