Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Před 25 lety se nad Českými Budějovicemi srazily dva letouny české armády

Krátce před půl desátou ráno se v pondělí 8. června 1998 nad Českými Budějovicemi srazily dva letouny MiG-21 české armády, které se vracely z letecké přehlídky v Pardubicích na základnu v Plané. Zatímco jeden ze strojů dopadl neškodně do rybníku Černiš, trosky druhého z nich se zřítily na největší českobudějovické sídliště Vltava. Zničily při tom zhruba tři desítky zaparkovaných automobilů a vážně poškodily jednu stěnu panelového domu.

Co události předcházelo? Na vojenské letiště v Plané u Českých Budějovic se ten den vracela dvě vojenská stíhací letadla typu MIG 21 z víkendového leteckého dne v Pardubicích. Během leteckého manévru, který piloti prováděli ve vzdušném prostoru v blízkosti městské zástavby, došlo ke srážce obou stíhaček.

Jen díky shodě náhod nepřišel při neštěstí nikdo o život, krátce před srážkou nastoupili cestující na zastávce do trolejbusu a odjeli do centra města - a za pár minut na stejné místo dopadly trosky. Kvůli deštivému počasí navíc nebylo venku moc lidí. Přesto skončilo několik lidí v nemocnici kvůli otravě kouřem, jednu ženu popálily zbytky motoru, které jí vlétly do bytu. Tři letci z migů se úspěšně katapultovali a vyvázli z celé nehody jen se středně těžkými zraněními.


Po nehodě dnes není ani stopy.

Škoda se tehdy pohybovala kolem pětadvaceti milionů korun. Trosky zasáhly 47 bytových jednotek, z tohoto jedenáct bytů začalo tehdy hořet. Pět bytů plameny kompletně zničily. Majitelé také mohli odepsat sedmnáct automobilů zaparkovaných před domem.

„Byla to děsivá spoušť, když jsem přijel před dům. Ten obrázek budu mít do smrti před očima,“ shrnul už před lety pro Drbnu Ladislav Kuchařík, kterému jedna ze stíhaček dopadla před dům. 

„Tehdy jsme s manželkou, jako každé ráno, odjeli normálně do práce. Byl to deštivý den, slyšeli jsme divnou ránu, ještě jsme se nad tím pozastavovali, že je to neobvyklá bouřka. Ani nevím přesně kolik bylo hodin, tak mi volala starší dcera. Tati, jeď honem rychle domů. Bouchl tam snad plyn nebo co, všechno je tam v plamenech, rozbité, Evička je asi v šoku, prý to byla děsná rána, ale vůbec neví, co se děje. Mladší dcerku jsem našel za barákem, třásla se, ale naštěstí zraněná nebyla,“ zavzpomínal.

Jak se později ukázalo, jeden z pilotů neměl na palubě migu co dělat, byl to totiž mechanik, který přemluvil pilota, aby jej vzal z Pardubic domů. Za viníky nehody označilo vyšetřování oba piloty, kteří sice tvrdili, že příčinou kolize byly nepředvídatelné okolnosti a špatné počasí, přiznali nicméně, že mezi nimi navzájem a také v komunikaci s řídící věží letiště došlo k nedorozumění. Soudy nakonec uložily pilotům tresty s dvouletou podmínkou a každému z nich ještě zaplatit vojenské správě 50 000 korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Marie Čížková, HZS, Jan Luxík,

Štítky ČR, armáda, letectví, nehoda, 8. června

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 25 lety se nad Českými Budějovicemi srazily dva letouny české armády  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.