Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

První letadlo zamíří z jihu Čech do Turecka. Odkud ho sledovat?

Už příští týden odletí první cestující na dovolenou z letiště v Plané u Českých Budějovic. Boeing 737 přistane na jihu Čech na trase z Pardubic do turecké Antalye. S ohledem na velký zájem zástupci letiště popsali, kde mohou lidé tuto událost sledovat.

Jihočeské letiště vyhlíží pravidelné odlety na jih. V areálu vzniká parkoviště

Testují proces odbavení a staví nové parkoviště, které bude zdarma. Jihočeské letiště České Budějovice na začátku srpna vyšle první cestující k moři. Lidé odtud budou létat do Turecka a na řecké ostrovy.

Odlet Boeingu 737 se uskuteční ve středu 2. srpna ve 21:30 hodin. Stroj přistane v areálu Jihočeského letiště České Budějovice zhruba ve 20:40 a zamíří tam z Pardubic. 

Areál letiště je veřejný, k letadlu se však dostanou jen cestující, letoun ale lze pozorovat a fotit za oplocením provozních ploch letiště, informovali zástupci letiště v tiskové zprávě.

„Můžeme doporučit louku přímo u terminálu, kde bude vidět stojící letadlo, případně v západní části areálu je pěkný výhled od bývalého vojenského bunkru na pohyb letounu po ranveji. Pro spottery je pak nejvýhodnější pozice z jižní strany areálu u remízku od obce Homole, tam mohou zachytit veškerý pohyb letounu,“ uvedla v ní mluvčí letiště Martina Vodičková

Na letiště se zájemci dostanou městskou hromadnou dopravu. Autobusová linka číslo 40 je určena pro cestující i návštěvníky letiště a je zdarma. „Automobil bychom skutečně pro první odlet nedoporučovali. Parkoviště jsou určena pouze pro cestující,“ dodala mluvčí.

Turecká Antalye je jednou ze tří destinací, kam mají letos lidé odletět z jihočeského letiště. Už 7. srpna je naplánovaný první odlet směr řecký Rhodos, poté je na programu let na další řecký ostrov Kréta. 

Cestovní kancelář Čedok vzkázala, že bude své klienty v případě změny kontaktovat s ohledem na situaci spojenou s požáry. „První odlety Čedoku z Budějc jsou za více jak dva týdny, není třeba teď kamkoli volat, všechno běží podle plánu a žádné změny nejsou. Necestuje se jen do zasažených oblastí, dovolené v jiných částech ostrova pokračují, a věříme, že se brzy situace uklidní,“ uvedla o víkendu mluvčí cestovní kancláře Čedok Kateřina Pavlíková.

První turisté mají z jihu Čech odletět na Rhodos za dva týdny. Čedok je bude kontaktovat

Řecký Rhodos je jednou ze tří destinací, kam mají letos lidé odcestovat z Jihočeského letiště České Budějovice. Cestovní kancelář Čedok bude u odletů v následujících dnech postupně klienty kontaktovat a sdělovat jim postup v návaznosti na vývoj...

„První let na Rhodos z Letiště České Budějovice je plánován na 7. srpna. Vše záleží především na vývoji situace na řeckém Rhodu a na cestovní kanceláři, která ve spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí vyhodnocuje aktuální situaci s ohledem na budoucí odlety do této destinace. Do prvního odletu do této destinace zbývá ještě 14 dnů, kdy může být situace diametrálně odlišná od té, která zde panuje nyní," řekl začátkem tohoto týden pro ČTK ředitel jihočeského krajského úřadu Lukáš Glaser.

K situaci se na svém facebookovém profilu vyjadřoval také jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). 

„Vím a respektuji, že se tady debata může točit kolem situace na Rhodosu a jak to bude se zájezdy a takdále. Jako hejtman v tom žádné speciální informace nemám, jako kraj v tom nemáme žádnou roli a ani při nejlepší vůli ji mít nemůžeme, tak se omlouvám, že nejsem schopen odpovídat na případné dotazy. První let na Rhodos je z Českých Budějovic plánován na 7. srpna, takže je tam ještě určitý čas a veškeré informace je třeba komunikovat s cestovní kanceláří,“ vzkázal ve středu. 

„Včera jsem mluvil s ředitelem CK Čedok a myslím, že se snaží vše řešit podle situace na místě a o všem by měli s klienty komunikovat. Požádal jsem ho především o maximální otevřenost v informování Jihočechů. Víc v tom v téhle chvíli neumím udělat,“ dodal Kuba.

Připomněl, že se v areálu letiště nyní dokončuje parkoviště pro cestující s kapacitou 540 míst, pro klienty bude zdarma. Další bude přímo u terminálu. „Celkově tady budeme mít zajištěno nějakých 850 až 900 prakovacích míst, což by mělo být pro tuto sezonu plně dostatečné,“ ubezpečil hejtman.

Nikdy mě neuvidíte sedět v křesle za ředitelským stolem. Projekt letiště je velmi unikátní, říká nový ředitel Trhlík

Letectví se věnuje téměř celý život. Prošel všemi možnými pozicemi a od poloviny března se stal novým ředitelem Letiště České Budějovice. Proč si vybral zrovna jih Čech? A v čem je podle něj projekt letiště unikátní? Nejen to prozradil Ivan Trhlík...

V době odletů a příletů budou autobusy spojovat České Budějovice s nedalekým letištěm a terminál s již zmíněným parkovištěm. Tam mohou lidé nechat auta zdarma. Jízdní řády jsou na webu letiště. 

Akcionářem společnosti Letiště České Budějovice je Jihočeský kraj. Bývalé vojenské letiště se nachází v Plané u Českých Budějovic a zabírá 320 hektarů, stojí tam asi 150 budov. Nemovitosti vlastní Jihočeský kraj a v minulosti areál částečně patřil i Českým Budějovicím. Kraj a město investovaly do areálu téměř dvě miliardy Kč. V roce 2020 koupil kraj od města České Budějovice jeho padesátiprocentní akciový podíl za 6,5 milionu korun. V Česku je dosud pět veřejných mezinárodních letišť s pravidelným provozem - v Praze, Brně, Ostravě, Pardubicích a Karlových Varech.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihočeské letiště České Budějovice

Štítky české budějovice, planá, jihočeský kraj, letiště, turecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První letadlo zamíří z jihu Čech do Turecka. Odkud ho sledovat?  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.