Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Loni se na jihu Čech stavěly byty nejintenzivněji v Lipně nad Vltavou

Stavební firmy dokončily loni v Jihočeském kraji 2013 bytů. Jde o předběžné údaje, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Téměř dvě třetiny bytů jsou v rodinných domech. Nejvíc bytů se zkolaudovalo v Českých Budějovicích, nejvyšší intenzitu výstavby zaznamenali statistici v obci Lipno nad Vltavou. Za posledních dvacet let, tedy od roku 2003 do loňska, se v kraji nejintenzivněji stavělo především na Šumavě, kolem Lipna a v obcích poblíž Českých Budějovic a Jindřichova Hradce.

Intenzita bytové výstavby je přepočet dokončených bytů na 1000 obyvatel. „Nejintenzivněji z celého kraje se v roce 2022 stavělo v obci Lipno nad Vltavou, kde bylo dokončených 78 bytů. V této lokalitě se však spíše než o byty pro trvalé bydlení může jednat o objekty využívané k rekreaci. V celém kraji dosáhla intenzita bytové výstavby hodnoty 3,10 bytu na 1000 obyvatel," uvedla Irena Votrubová z krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích.

Spolek Lipensko pro život loni uvedl, že na levém břehu lipenského jezera se chystá až 16 developerských projektů, zastavělo by se přes 200 hektarů luk a lesů. Vzniknout by mělo 4500 rekreačních lůžek a přístavy pro stovky jachet. Spolek proti tomu sepsal petici. Někteří starostové lipenských obcí ale ČTK již dříve řekli, že se zástavbou počítají územní plány již od 90. let 20. století. Za posledních 20 let vzniklo přímo v Lipně nad Vltavou přes 500 bytů, uvedli statistici.

Přes 22 procent všech loni dostavěných bytů na jihu Čech je v Českých Budějovicích. Druhou příčku obsadilo Lipno nad Vltavou se 78 byty, na třetím místě je Tábor se 64 byty. Naopak v 302 obcích kraje loni nevznikl ani jeden byt. „K větším obcím bez dokončených bytů se řadila města Bechyně a Volary, ale překvapivě také okresní město Písek," uvedla Votrubová.

Ze všech zkolaudovaných bytů v kraji jich loni bylo 1280 v rodinných domech. Nejvíc jich vzniklo na území krajského města, dále ve městě Tábor a v obci Roudné. „Překvapivé je čtvrté místo města Dačice, kde dosud bytová výstavba spíše stagnovala," uvedli statistici.

V letech 2018 až 2022 se nejvíc bytů postavilo v Českých Budějovicích (1855), druhý v pořadí byl Tábor (274), třetí Lipno nad Vltavou, kde firmy za pět let dokončily 253 bytů. Tam ale jde spíše o byty určené k rekreaci. Za minulých pět let se nejintenzivněji stavělo v rekreačních lokalitách jako je Lipno nebo šumavská Kvilda, dále v bezprostředním okolí velkých měst. Na Českobudějovicku jsou to obce Vráto, Branišov nebo Hlincová Hora, na Jindřichohradecku zase Horní Skrýchov či Hatín, uvedl ČSÚ.

Za posledních 20 let, počítáno od roku 2003, vzniklo v jihočeských obcích téměř 37 tisíc bytů. Pětina jich připadá na území krajského města.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, byty, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loni se na jihu Čech stavěly byty nejintenzivněji v Lipně nad Vltavou  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.