Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Odhlašujeme okresní přebor. V osmi se fotbal hrát nedá, vzkázal klub

Někteří hráči odešli do zahraničí, jiní zamířili do vyšších soutěží. Fotbalový klub ze Zlivi na Českobudějovicku proto odhlásil své působení v okresním přeboru. Nově se zbytek kádru spojí se Čtyřmi Dvory z I. A třídy.

Zliv v uplynulých letech opakovaně bojovala o přední příčky v okresním přeboru. Postup se nakonec nevydařil, což je podle zástupců klubu jeden z důvodů, proč tým končí.

„Právě i tenhle fakt ale způsobil, že za poslední roky odešlo ze Zlivi obrovské množství kvalitních a talentovaných hráčů do vyšších soutěží či do zahraničí. V minulém ročníku ještě Zliv z posledních sil uhrála 4. místo, ale poslední kola už jasně naznačovala vzniklou personální krizi,“ uvedl v tiskové zprávě na webu SK Zliv jeden z dosavadních hráčů a místopředseda oddílu Tomáš Kučera.

Hráči odchází do Rakouska

Krize podle něj vyvrcholila dalšími odchody. Proto nemohou zbývající fotbalisté zahájit další sezonu. Zliv proto odstoupila z okresního přeboru. 

„Aby ale dospělý fotbal ve Zlivi neskončil úplně, došlo k dohodě s týmem SK Čtyři Dvory. Zápasy jeho B týmu, kam přejde většina zbylých zlivských hráčů, by se tak mimo jiné měly hrát i ve Zlivi,“ popsal Kučera, který je zároveň marketingový a PR ředitel českobudějovického Motoru.

Hráči ze Zlivi odešli do vyšších soutěží nebo do zahraničí. Jihočeští fotbalisté často míří do Rakouska, kterému české kluby po finanční stránce nemohou konkurovat.

„Ze zbytku hráčů, kdy je většina buď velmi mladá, nebo naopak po čtyřicítce, bohužel už není možné dát dohromady mužstvo pro okresní přebor,“ napsal Kučera. 

Fotbalisté, kteří zůstali, nyní mohou pokračovat ve Čtyřech Dvorech. Tam budou mít příležitost říct si o šanci v krajské I. A třídě. Rezerva nyní působí ve III. třídě českobudějovického okresu. 

Pomohlo by, kdyby se hrálo v pátek?

„Výkonný výbor SK Zliv nastalá situace velice mrzí, ale v osmi hráčích se fotbal bohužel hrát nedá a všichni adepti na posílení týmu už byli osloveni. Žádné lepší řešení tak bohužel na stole nebylo. Nadále tak zůstává prioritou klubu vychovávat mladé fotbalisty, což se i přes složitou situaci daří. Spolupráce se Čtyřmi Dvory se Zlivi osvědčila už v kategorii dorostu a ve Čtyřech Dvorech hrají i žáci, kteří ve Zlivi neměli obsazenu svou vlastní kategorii. Úspěšná spolupráce se tak nyní rozšíří i do dospělého fotbalu,“ vzkázal Kučera.

Předseda jihočeského krajského fotbalového svazu Tomáš Pintér Budějcké Drbně řekl, že fotbalistů v nižších soutěžích je méně, k výraznému odhlašování týmů ale nedochází. 

„Řešili jsme nějaké případy, kdy se to přihlašovalo na poslední chvíli. Jeden klub odstoupil s předstihem. Není to ale tak, že bych těch případů napočítal na prstech obou rukou,“ shrnul Pintér, který sám působí v SK Planá, týmu z I. A třídy.

Před 10 až 15 lety byl zájem o amatérský fotbal větší. Nyní podle Pintéra kluby naráží mimo jiné na ochotu jednotlivců. Problematika je ale komplexnější. 

„Je to složité. Částečně je to o zodpovědnosti hráčů, je to ale také o práci těch jednotlivých klubů. Je potřeba vytvořit prostředí, kde to hráče bude bavit, na fotbal budou chodit lidé a budete se moci věnovat také mládeži,“ naznačuje některé varianty krajský předseda. Variantou je podle něj také možnost hrát zápasy v pátek, aby měli fotbalisté volné víkendy. 

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky fotbal, zliv, jihočeský kraj, klub, sport, čtyři dvory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odhlašujeme okresní přebor. V osmi se fotbal hrát nedá, vzkázal klub  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.