Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kaplická firma Brawe hromadně propouští, o práci už přišla polovina z 300 lidí

Strojírenská společnost Brawe Kaplice, která dodává pro automobilový průmysl, hromadně propouští. Zatímco ještě začátkem letošního roku ve firmě rumunského vlastníka pracovalo téměř 300 lidí, teď jich tam zůstala přibližně polovina. Dalších zhruba 50 zaměstnanců opustí podnik do konce roku. Příčinou je nedostatek zakázek.

Mzdy vyplácí firma v plné výši. Vyplývá to z informací odborového časopisu Kovák. Vyjádření ředitele firmy se ČTK dosud nepodařilo získat. Kaplický starosta Radek Ježek (Děti Kaplice) ČTK řekl, že má informace pouze z doslechu, firma s městem nekomunikuje. V jižních Čechách je letos hromadné propouštění ojedinělé.

„Vzhledem k tomu, že se situace ohledně zakázek nelepší, musí společnost v srpnu 2023 přistoupit k dalšímu snížení pracovních míst, a to nejpozději k 31. říjnu 2023. Toto rozhodnutí navazuje na rozhodnutí z února až července 2023. V důsledku toho dojde k výraznému snížení provozních nákladů, což by mělo vést ke zvýšení efektivity práce, a tím současně ke zlepšení hospodářských výsledků naší společnosti,“ sdělil pro časopis vedoucí výroby Brawe Jozef Lučan.

Počet pracovníků se tak na přelomu let 2023 a 2024 meziročně sníží o dvě třetiny. Zatím poslední informaci o dalším propouštění obdrželi zástupci odborového svazu Kovo od rumunského vlastníka podniku 18. srpna. Nové výpovědi se dotknou profesí operátor, manipulant, strojník, technik, mechanik, seřizovač, svářeč a THP v provozech lakovny, expedice, kontroly kvality, lisovny, logistiky, svařovny a údržby.

V polovině srpna přijel do Kaplice z Rumunska Aron-Viorel Nuti, jednatel společnosti Brawe. Zaměstnance seznámil se záměry vlastníka. Vyvracel fámy o uzavření závodu, jeho prodeji nebo o využití v podobě logistického centra, uvedl časopis Kovák. „Výrobu v Kaplici chceme v každém případě zachovat. Hledáme nové zakázky, jednání jsou ovšem vzhledem k problematické situaci na evropském automobilovém trhu velmi obtížná. Opatření (propouštění) jsou nutná, abychom zabránili pádu firmy, která je zdravá a nezatížená dluhy," uvedl podle časopisu Nuti.

Firma Husky-KTW z Jindřichova Hradce ukončila provoz, propustí všech 150 zaměstnanců

Firma Husky-KTW z Jindřichova Hradce ukončila provoz a propustí všech zhruba 150 zaměstnanců. Médiím to řekl starosta Jindřichova Hradce Michal Kozár (ANO). Firma, která vyráběla hlavně formy na vstřikování plastů pro automobilový průmysl, neměla...

Firma, která vyrábí ocelové a hliníkové díly pro automobilový průmysl, má pět hal na ploše 10 000 metrů čtverečních. Loni měla tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 1,24 miliardy korun, meziročně vyšší o 71 procent. Zisk po zdanění vzrostl z 51,7 milionu na 200,7 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy.

Kaplická firma Brawe vznikla v roce 1993, jako výrobní závod německé skupiny Brandl Maschinenbau. Nyní vlastní firmu Brawe rumunská společnost Automotive Capital Investment, která ji od skupiny Brandl koupila v lednu 2021. Odboráři uvedli, že příčinou prodeje byl nedostatek zakázek. „Problémy v Brawe už začaly v průběhu působení skupiny Brandl, postupně se ale dále vyhrotily. Nutno ocenit, že vedení podniku s námi komunikuje," uvedl pro časopis Kovák odborář Jiří Řihout.

Hromadné propouštění je zatím v kraji spíše ojedinělé. Budějcké Drbně to potvrdil ředitel Jihočeské hospodářské komory Luděk Keist„Před nedávnem jsem o tom mluvil s ředitelem jihočeského Úřadu práce. Opravdu to jsou jen jednotlivé firmy, k propouštění nedochází ve velkém. Některé firmy například snižují stavy, protože nemají agenturní zaměstnanci,“ řekl redakci. 

Na jaře ukončila provoz a propustila všech zhruba 150 zaměstnanců firma Husky-KTW z Jindřichova Hradce. ČTK to tehdy řekl starosta Jindřichova Hradce Michal Kozár (ANO). Firma, která vyráběla hlavně formy na vstřikování plastů pro automobilový průmysl, neměla dost zakázek. Některé jiné firmy v kraji mají také méně zakázek než jiné roky, prodloužily tak třeba o týden letní odstávku nebo brzdí investice.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, automoto, zaměstnanost, stroje, firmy, Brawe, Kaplice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kaplická firma Brawe hromadně propouští, o práci už přišla polovina z 300 lidí  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.