Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Na jihu Čech je 330 případů lymeské boreliózy, v týdnu přibylo 24 nových

Za poslední týden přibylo v jižních Čechách 24 nových případů lymeské boreliózy. Jihočeští hygienici jich tak letos evidují 330, což je podobně jako loni. Nárůst za týden o 24 případů označili za výrazný. Výskyt klíšťové encefalitidy v kraji je meziročně o polovinu nižší, zatím je v jižních Čechách 45 potvrzených případů.

 Vyplývá to z informací jihočeských hygieniků. Aktivitu klíšťat pro víkend a další dny hodnotí meteorologové na pětistupňové škále dvojkou, což znamená mírný stupeň rizika.

„Nejvyšší výskyt případů lymeské boreliózy je v absolutních číslech na Českobudějovicku, na Táborsku, Českokrumlovsku a Jindřichohradecku. Na Prachaticku je 24 případů, na Strakonicku 22 případů a na Písecku je hlášeno tradičně nejméně, letos zatím 15 případů," uvedla ředitelka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová.

U klíšťové encefalitidy je vývoj mnohem příznivější než loni. Hygienici v kraji teď evidují 45 případů. „V týdnu jsme zaznamenali jeden nově nahlášený případ. Loni bylo v kraji v tomto období 91 případů, letos jich zatím máme o 46 méně. V celé loňské sezoně jsme na jihu Čech registrovali 130 potvrzených onemocnění," sdělila ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Hana Bendíková.

Největší výskyt klíšťové encefalitidy evidovali jihočeští hygienici v roce 2011, tehdy onemocnělo v kraji 170 lidí, v celé republice 861. Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známá, léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují teploty s charakteristickými příznaky - únavou, bolestmi hlavy, svalstva a malátností. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U řady pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí.

„Doporučovanou prevencí klíšťové encefalitidy je účinné očkování, které je optimální podstoupit před začátkem hlavní sezony aktivity klíšťat," řekla Kotrbová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, klíšťata, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech je 330 případů lymeské boreliózy, v týdnu přibylo 24 nových  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.