Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

U hranic vojenského újezdu našli nebezpečnou nevybuchlou munici

Těsně u hranice Vojenského újezdu Boletice na Českokrumlovsku našli nevybuchlou munici z 2. světové války. Na místo přijeli pyrotechnici, kteří nebezpečný puškový granát zničili přímo na místě. Vstup na území újezdu bez povolení je zakázán.

O munici informoval přednosta újezdního úřadu Marián Varga v tiskové zprávě. Munice se nacházela v prostoru mezi Červeným Dvorem a Dolany - pod Liščím Vrchem. 

„Pyrotechnici z pyro-pohotovosti z Jinců se ještě odpoledne dostavili a po prohlídce místa a nálezu byl nalezeny nebezpečný puškový granát (Gewer-Sprenggranate 30) zničen na místě. Nedošlo k žádnému zranění nebo k jiné škodě,“ shrnul Varga. 

Ten připomněl přísná pravidla pro pohyb ve vojenském újezdu. „V režimových a bezpečnostních opatřeních je zakázán jakýkoliv pohyb osob po celém teritoriu vojenského újezdu bez povolení újezdního úřadu. Nález nevybuchlé munice jenom pár metrů za hraniční tabuli dokazuje, že žijeme v prostoru, kde se nevybuchlé granáty neustálé nalézají,“ uvedl Varga.

Ten apeluje také na dospělé a děti, aby se vyvarovali jakékoliv manipulaci s podezřelými předměty. Například granát, který se našel koncem srpna, je podobný kousku trubky.

„Je to ale pozůstatek z 2. světové války a i po více než 80 letech je velmi nebezpečný. Pozor, jakákoliv i minimální manipulace s nalezenou munici může iniciovat výbuch. Pyrotechnici tento nalezený granát označují za jeden z nejnebezpečnějších,“ dodal Varga. Pravidla týkající se pohybu po vojenském újezdu jsou k dispozici na webu vojenského újezdu. 

Vstup do vojenského újezdu
Dnem 31. prosince 2022 byly zrušeny všechny turistické trasy ve vojenském újezdu Boletice. Dnem 1. ledna 2023 je nově vytýčena pěší trasa: Záhvozdí - Knížecí stolec - Záhvozdí. V souladu s RBO je vstup na pěší trasu povolen pouze ve státních svátcích: 1.1., 8.5., 5.7., 6.7., 28.9., 28.10., 17.11., (zákon č. 245/2000Sb., o státních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu) a dále: o sobotách a nedělích v červenci a v srpnu. Doba vstupu je  stanovena: od 06:00 hodin do 22:00 hodin.
Zdroj: VÚ Boletice

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Újezdní úřad Boletice

Štítky munice, vojenský újezd, boletice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U hranic vojenského újezdu našli nebezpečnou nevybuchlou munici  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.