Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Důležité mosty na Táborsku jsou v provozu. Stavaři ukryli kabely pod řeknu

Ode dneška mohou řidiči využívat novou dvojici mostů v Plané nad Lužnicí na Táborsku. Investice vyšla na 222 milionů korun. Nová stavba vede přes řeku Lužnicí a je důležitou silnicí pro život místních obyvatel. Nejbližší mosty přes řeku jsou totiž v Soběslavi a v Táboře.

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) dnes připomněl, že stav jihočeských mostů je jeden z nejlepších v celé republice. „Pozice Jihočeského kraje z pohledu kvality silnic a mostů je velmi dobrá. Je třeba si uvědomit, že se jedná o jeden z největších krajů v republice a navíc je relativně řídce osídlený. Znamená to, že máme hodně silnic a mostů," uvedl Kuba.

V hodnocení kvality mostů a jejich technického stavu je podle něj Jihočeský kraj druhý v republice. Každý rok do těchto oprav míří stovky milionů korun.

Výstavba nových mostů v Plané nad Lužnicí začala v červnu roku 2021 a ode dneška je mohou řidiči využívat. „Je to další z mostů, do kterých investujeme....Myslím, že se daří v Jihočeském kraji ty investice posouvat,“ shrnul hejtman a poděkoval také těm, kteří most vlastníma rukama vybudovali. „Vždy tu musí být ti chlapi, kteří tady budou stát v horku i v zimě a musí tu práci odvést,“ dodal.

Investice vyšla na 222 milionů korun včetně daně a investorem byl Jihočeský kraj. Most v Plané nad Lužnicí se skládá ze dvou částí. Větší část vede přes řeku Lužnici. Bývalé mosty bylo nutné odstranit kvůli špatnému technickému stavu. „Pro nás je to velmi důležitá dopravní stavba. Je to významná tepna i pro celé okolí, protože ostatní mosty jsou relativně daleko," uvedl starosta Plané nad Lužnicí Jiří Rangl (Zdravá Planá). Nejbližší mosty přes řeku jsou v Soběslavi a v Táboře.

Obloukový most je dlouhý téměř 82 metrů. Zajímavostí je, že se nově všechny inženýrské sítě včetně plynu, kanalizace či vodovodu přesunuly pod říční dno. 

„Technicky nejnáročnější byl pro nás 123 metrů dlouhý kolektor, který jsme stavěli asi pět metrů pod běžnou hladinou řeky Lužnice. Má monolitickou konstrukci a uložili jsme do něj všechny kabely a rozvody, které původně vedly vně starého mostu,“ uvedl v tiskové zprávě Jakub Vodňanský, stavbyvedoucí společnosti Colas Cz. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky planá nad lužnicí, most, oprava, jihočeský kraj, investice, táborsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Navrátil Svatopluk

Stavaři ukryli kabely pod řeknu. Na to uz nic nereknu.

Pátek, 15. září 2023, 20:38Odpovědět

Důležité mosty na Táborsku jsou v provozu. Stavaři ukryli kabely pod řeknu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.