Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Strakoničtí zastupitelé odmítli, aby do teplárny vstoupil investor

Strakoničtí zastupitelé odmítli, aby do městské teplárny vstoupil strategický partner. Teplárna je stabilizovaná a není důvod akcie prodávat, řekli ve středu zastupitelé. Strakonice dostaly nabídku od investiční skupiny Natland, jako s investorem jednaly také s firmou Plzeňská teplárenská, která je propojená s EPH Daniela Křetínského.

Město od léta vlastní v teplárně 100 procent akcií. Posudek, jejž má radnice, vyčíslil hodnotu firmy na 163,8 milionu korun. Vstup investora dříve připouštěl místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost), ve středu mluvil opačně. Starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost) se ke vstupu investora jednoznačně nevyjádřil. Při hlasování se zdržel v bodu, zda má město zájem jednat s investory.

„Teplárna stále generuje zisk, je to továrna na peníze. Doporučuji zachovat si stoprocentní vlastnictví," řekl ve středu místostarosta. Dříve uvedl, do teplárny by mohl vstoupit investor, který by měl menšinový podíl a většinu v představenstvu. Zastupitelé ve středu také odmítli jednat o tom, zda by mělo město převádět akcie teplárny na někoho jiného. Prodej teplárny či vstup investora odmítli jak zastupitelé vládnoucího hnutí Strakonická Veřejnost, tak opoziční.

Zájem o strakonickou teplárnu má vedle EPH i investiční skupina Natland

Strakonice dostaly nabídku od investiční skupiny Natland týkající se spolupráce na provozu strakonické teplárny. Město se zástupci Natlandu absolvovalo první jednání. O dalším i o prodeji podílu v teplárně by měli rozhodnout zastupitelé. Skupina...

„Pokud existuje obchodní plán (teplárny), jak si udržet zákazníky, žádného partnera potřebovat nebudeme," řekl tento týden starosta. Dodal ale, že žádá od teplárny podklady, jak se podniku ekonomicky daří a jaký je výhled. Ředitel teplárny Pavel Bulant na jeho slova reagoval, že výhled do roku 2030 obsahuje posudek, v němž je i odhad prodejní ceny teplárny.

Na konci června vytěsnila teplárna drobné akcionáře. Město Strakonice v ní tak získalo 100 procent akcií, drobným akcionářům zaplatilo za akcie kolem 15 milionů. Do loňského jara drželo město v teplárně 77,3 procenta akcií. Loni koupilo za 15 milionů podíl Teplárny Kladno ze skupiny Sev.en Pavla Tykače, jež měla 13,9 procenta akcií.

Místostarosta již dříve řekl, že radnice jednání s možnými investory neiniciovala. „Budoucí případní společníci se ozvali sami," řekl tento týden i zastupitel Rudolf Oberfalcer mladší (Strakonická Veřejnost), který je také členem představenstva teplárny. Jak dodal, v nabídkách investorů nenašel nic, co by bylo pro město výhodné. „Vlastnictví městem mi dává smysl," řekl Oberfalcer mladší.

Firma Plzeňská teplárenská před časem v tiskové zprávě uvedla, že zahájila s radnicí jednání o možném strategickém partnerství ve strakonické teplárně. Plzeňskou teplárenskou vlastní z 65 procent město Plzeň a 35 procent má EPH Daniela Křetínského.

„Já bych vás poprosil, abyste nemluvil o prodeji teplárny, protože nic takového není v plánu," řekl v debatě starosta Hrdlička bývalému starostovi Pavlu Vondrysovi (Jihočeši 2012). Vondrys, který byl do letoška jedním z drobných akcionářů teplárny, kritizoval, že zastupitelé nemají dost informací, aby o vstupu investora mohli ve středu rozhodovat.

„Teplárna funguje bez problémů a já nevidím žádný důvod, aby se prodávala," řekl zastupitel Josef Zoch (Strakonická Veřejnost). Stejný názor vyjádřil další člen tohoto hnutí Pavel Drdel. Za předčasné označili rozhodování o vstupu investora členové opozičního hnutí Spolu pro Strakonice Michal Pelíšek a Miroslav Žitný.

Strakonická teplárna skončila loni v zisku po zdanění 6,5 milionu korun, meziročně byl nižší o 39 procent. Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží loni stouply téměř o 19 procent na 377,9 milionu korun. Firma loni prodala 388 terajoulů (TJ) tepla, meziročně o osm procent méně. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou teplárna zveřejnila na webu. Teplárna od letošního ledna zvýšila ceny za teplo meziročně o 55 procent a za gigajoule platí lidé 895,36 korun bez DPH. Strakonická teplárna vytápí asi 7000 domácností a desítky firem. Zaměstnává 126 lidí.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Teplárna Strakonice

Štítky ČR, správa, teplo, firmy, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislav Strnad

Aspoň někde mají zastupiči města rozum. BRAVO!

Neděle, 24. září 2023, 04:54Odpovědět

Strakoničtí zastupitelé odmítli, aby do teplárny vstoupil investor  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.